Gooi de thuiswerkschema’s het raam uit

Gooi de thuiswerkschema’s het raam uit

Vanwege corona blijft thuiswerken het devies. Maar hoe zorg je dat thuiswerken werkt? Daarover spreken NRC-columnist Japke-d. Bouma en hoogleraar cognitieve psychologie Stefan van der Stigchel in de podcast Goed Werk.

Japke-d. Bouma, een vurig pleitbezorger van thuiswerken en auteur van het boek ‘Werken doe je maar thuis’, was aanvankelijk enthousiast toen Rutte tijdens de eerste persconferentie in maart aankondigde dat we maar zo veel mogelijk thuis moesten werken. “Eindelijk zou ik mensen kunnen laten zien hoe goed het is om thuis te werken.” Inmiddels is ze na enkele maanden gedwongen thuiswerken net als veel anderen ‘thuiswerkmoe’. Ze heeft er wel een verklaring voor: “Misschien zijn we moe, omdat ons brein sinds maart onder hoogspanning staat. We maakten ons zorgen over de wereld, onze gezondheid, onze baan, en wilden tegelijkertijd dat het onderwijs thuis door liep. Het was bizar wat we met z’n allen aan het doen waren.” Ze heeft daarom een tip: “Gooi die thuiswerkschema’s het raam uit, doe wat voor jóú werkt, en koester de momenten met je gezin.”

Ook over de situatie na corona, wanneer we weer allemaal naar kantoor mogen, heeft Bouma nagedacht: “Ik riep iedereen altijd op om zoveel mogelijk uit die kantoortuin te blijven, maar we hebben nu gezien dat fulltime thuiswerken ook niet werkt. Ik zou het wel geweldig vinden als de erfenis van deze crisis is dat we mensen wat meer vrijlaten waar en wanneer ze willen werken. Zelf ben ik er nu van overtuigd dat zowel werken op kantoor als thuiswerken een functie heeft.”

Stefan van der Stigchel, schrijver van het boek ‘Grip op je aandacht’ legt in de podcast uit waarom thuis videobellen aan de ontbijttafel waar je net daarvoor met je gezin ontbeet, niet werkt: “Als je een taak uitvoert, zit die in je werkgeheugen. Je werkgeheugen kan maar een taak tegelijkertijd aan. Wanneer je van taak wisselt, kost dat even tijd. Gewoon aan de keukentafel gaan zitten en meteen gaan werken; dat kan niemand. Daarnaast is videobellen heel vermoeiend voor je brein, dat steeds moet corrigeren wanneer beeld en geluid niet synchroon lopen.”

Van der Stigchel en Bouma geven in de podcast een paar tips om te zorgen dat thuiswerken werkt:

  • creëer een ritueel voordat je begint met werken, om je brein de kans te geven om van de ene naar de andere taak om te schakelen
  • maak duidelijke afspraken over je bereikbaarheid
  • wanneer je allebei thuiswerkt en kinderen thuis hebt: maak duidelijke afspraken wie wanneer werkt en wie waar wanneer verantwoordelijk voor is
  • ga op tijd naar buiten en zorg dat je blijft bewegen

Beluister de podcast hier.

In de maandelijkse podcast Goed Werk praat Arie Boomsma met experts over onderwerpen als thuiswerken, conflicten op de werkvloer en zin in je werk. Goed Werk is een samenwerking tussen NPO Radio 1, de Evangelische Omroep en het Nederlands Dagblad.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven