Foodtrends 2020
Duurzame inzetbaarheid van medewerkers wordt steeds belangrijker. Daarbij speelt ook voeding een belangrijke rol. Maar wat zijn de foodtrends voor 2020? Het Voedingscentrum zette ze op een rijtje.
Trend 1 Gezonder en duurzamer leven wordt makkelijker met (technische) hulpmiddelen
Er komen steeds meer digitale technologieën en apps die helpen om bij te houden wat je eet. Zoals de app Mijn Eetmeter waarmee je producten kunt invoeren door met je mobiel de barcode van een product scannen. Ook wordt er dit jaar volop gewerkt aan allerlei technieken waarmee we ons voedingspatroon en klimaatimpact kunnen meten.
Trend 2 Er komt meer aandacht voor een gezonde eetomgeving
Overal waar je komt word je verleid tot het maken van ongezonde keuzes. In 2020 zien de voorspellers dat er steeds meer gezondere alternatieven komen op deze plekken. Eind 2019 kondigde een aantal Nederlandse gemeentes aan zich hard te willen maken voor een gezondere eetomgeving. Ze willen het aantal fastfood restaurants terugdringen of een suikertaks invoeren op frisdranken.
Trend 3 We koken thuis met verse producten
De trendlijsten voorspellen ook dat we in 2020 ook binnenshuis gezondere keuzes maken. Daarbij winnen verspakketten aan terrein als snelle optie. In het laatste onderzoek van het Voedingscentrum (‘Hoe bewust eet Nederland?’) kwam al naar voren dat Nederlanders vaak aan tafel eten en zelf koken. Trendwatchers zien dat die trend zich doorzet. De eettafel en/of keuken wordt een steeds belangrijkere plek in huis. Ook snacken gaan we dit jaar volgens de trendwatchers gezonder doen, met bijvoorbeeld snoepgroenten en fruit.
Trend 4 We eten vaker plantaardig, lokaal en in het seizoen
De mondiale aandacht voor het milieu en klimaat zorgt er volgens de trendwatchers voor dat we meer transparantie willen over ons eten. Waar komt het vandaan? Wat zit erin en hoe milieuvriendelijk is het? Trendwatchers voorzien dat we in 2020 vaker vegetarisch of veganistisch en meer en vaker lokale en seizoensgebonden producten gaan eten. Er komen steeds meer vegetarische restaurants en menukeuzes in bedrijfsrestaurants en op festivals In meerdere trendlijsten wordt dan ook de comeback van de (Nederlandse) aardappel voorspeld, ook als basis voor veganistische kazen en ei-vervangers.
Trend 5 Er komen meer slimme oplossingen die helpen minder voedsel weg te gooien
De aandacht voor het verminderen van voedselverspilling zet door in 2020. Volgens de voorspellers stijgt het aanbod van mini-groente en zien we minder supersized porties. Ook komen er meer slimme apps en tools om verspilling tegen te gaan. Er is bijvoorbeeld slimme, zelflerende technologie in de maak die middels fotoherkenning zeer nauwkeurig de hoeveelheid verspild voedsel kan meten.
Trend 6 We blijven innoveren op het gebied van eten en drinken
We gaan volgens de trendwatchers in 2020 meer nieuwe ontwikkelingen zien in voedingsmiddelen. Nieuwe plantensoorten, vleesvervangers en productinnovaties vinden hun weg naar de schappen. En er komt steeds meer aanbod van alcoholvrij bier en alcoholvrije wijn. Daarmee wordt ingespeeld op de toenemende wens van mensen om te minderen of te stoppen met alcohol drinken.
Basiscursus WorkPlace Management krijgt rapportcijfer 8
zondag 24 december
De Basiscursus WorkPlace Management is met het rapportcijfer 8 goed gewaardeerd door de cursisten. Wil jij 2025 goed beginnen? ...
Draaijer Groep en HEYDAY slaan handen ineen
zaterdag 23 december
Per 1 januari 2025 voegen HEYDAY en Draaijer Groep de directies samen. De nieuwe algemeen directeur Danny van Rossum (foto): ...