‘Allemaal 100 rijden is twintig keer effectiever dan de sleepwet’
Focussen op het tegengaan van energieverspilling in gebouwen is veel rendabeler dan het opwekken van energie. Dat betoogt Bert van Renselaar van Smart WorkPlace partner CFP Green Buildings in onderstaande blog.
Afgelopen week kwam ik een interessante tegeltjeswijsheid tegen. Deze lijken vaak clichés, maar daar is een goede reden voor. De meeste clichés belanden op tegeltjes omdat ze waar zijn. De wijsheid in kwestie: “De mens lijdt het meest onder het lijden dat hij vreest”. Toen ik onlangs het boek ‘Feitenkennis’ van Hans Rosling las werd me dat weer duidelijk. In dit boek worden tien redenen beschreven waarom we een verkeerd beeld van de wereld hebben en waarom het beter gaat dan je denkt. Deze redenen geven allemaal antwoord op de vraag waarom we de feiten negeren en ons gevoel volgen.
Zo is de angst voor terrorisme in onze samenleving behoorlijk groot terwijl de kans dat je omkomt bij een aanslag verwaarloosbaar is. Volgens Wikipedia zijn er sinds de Tweede Wereldoorlog 30 mensen in Nederland omgekomen door terroristische aanslagen. Dat zijn er nog steeds 30 teveel, maar ook evenveel als het aantal verkeersdoden in Nederland in twee weken tijd. Op basis van deze data is de kans dat je in het verkeer omkomt ca. 1.600 keer groter dan dat je omkomt bij een terroristische aanslag. Toch is de angst voor terrorisme een stuk groter dan voor verkeersongevallen.
Als je dan bedenkt dat het verlagen van de maximumsnelheid naar 100 km per uur zorgt voor circa 10 verkeersdoden minder per jaar is dit alleen daarom al een goede maatregel. Een stuk effectiever ook dan bijvoorbeeld de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten waarbij we veel van onze privacy hebben opgegeven om het aantal van 30 doden in 70 jaar te verminderen.
Naast het voorkomen van dodelijke ongevallen zorgt het verlagen van de maximumsnelheid ook nog eens voor 5% reductie van de CO2-uitstoot door het verkeer én voor een betere doorstroming met dus kortere reistijd als gevolg. Puur naar de cijfers kijkend dus een maatregel met bijna alleen maar voordelen. Dat we er niet aan willen heeft niets met feiten te maken en alles met emotie.
Hetzelfde zien we dagelijks gebeuren in gebouwen. Uit de Energie Verspillings Audits die wij uitvoeren blijkt keer op keer weer dat in 90% van de gebouwen energie verspild wordt. Toch wordt vaak gekozen voor duurzaamheidsmaatregelen als het plaatsen van zonnepanelen in plaats van het goed instellen van de installaties. Begrijp me niet verkeerd, er is niets mis met het plaatsen van zonnepanelen. Maar vanuit bedrijfseconomisch perspectief is het niet zo logisch. Nu een euro investeren in zonnepanelen levert je na een jaar ongeveer € 0,08 op. Nu een euro investeren in het optimaliseren van je installaties levert je na een jaar ongeveer € 4 op. Dat is een rendement dat een factor 50 hoger ligt. Toch voelt het beter om zonnepanelen op je dak te leggen…
Naast het verschil in rendement is het ook gewoon zonde om energie op te wekken die we niet nodig hebben. De totale energieverspilling in Nederlandse gebouwen is evenveel als wat alle windmolens en zonnepanelen in een half jaar opwekken. En aangezien we die energie hard nodig hebben om van onze fossiele verslaving af te komen kunnen we maar beter direct beginnen met het voorkomen van energieverspilling!
Acht op tien bedrijven monitoren de kantoorbezetting
zondag 9 januari
In de nasleep van de COVID-19-pandemie heeft de kantoorbezetting een aanzienlijke transformatie ondergaan. Bedrijven herzien ...
Jens Vermeulen start als accountmanager bij Smart Workplace
zaterdag 8 januari
Een nieuw jaar betekent ook een nieuwe start voor Jens Vermeulen. Hij start als accountmanager voor Smart Workplace en de ...