Coworklocatie De Groene Afslag is circulair en museaal
Hoe kun je een coworklocatie maken met circulaire kunst in een inrichting van museale kwaliteit? Dat is wat Lucas Mol, oud-conservator van het Groninger Museum, deed bij pleisterplaats De Groene Afslag in Naarden.
De Groene Afslag, dat op 15 februari open ging en dat zichzelf afficheert als ‘de groenste inspiratielocatie van Nederland’, is een multifunctionele ontmoetingsplek, waar het enthousiasme voor een duurzame toekomst centraal staat.
Het gebouw staat op een terrein waar eerst een asielzoekerscentrum gevestigd was en waar daarvoor de Landmacht gelegerd was. De Groene Afslag is een pop-up locatie. Mol: “We krijgen hooguit drie jaar de tijd om ons te bewijzen, daarna gaat het gebouw tegen de vlakte.”
De Mol wil met De Groene Afslag bewijzen hoe schitterend en vooral ook vrolijk je een restaurant annex vergaderlocatie kunt maken met circulaire kunst in een inrichting van museale kwaliteit. Zo moet De Groene Afslag 67 statements gaan krijgen over hergebruik.
Behalve een plek voor horeca, werken en vergaderen, moet De Groene Afslag ook een inspiratieplek zijn ‘waar je met een groen humeur naar buiten rolt’. Het wordt een locatie voor bijzondere evenementen, zoals workshops, films, festivals, aanschuiftafelavonden, markten en educatieve programma’s voor scholieren.
Wie alle dubbele bodems in de opstelling in de vergaderkamers wil ontdekken, is weken bezig. Zo blijkt het projectscherm een deur en staat in de rustkamer een prullenbak om je frustraties in weg te gooien. Ook is er een zitje waar acht wereldbollen aan het plafond hangen: “Om ons er aan te herinneren dat we in werkelijkheid maar één wereld hebben.” Of neem de blanco potloodjes voor het opschrijven van gedachten die opkomen in ‘Kairos-tijd’, de Griekse personificatie van het juiste moment om iets voor elkaar te krijgen.
Mol denkt ondertussen al weer verder: “Het gaat om het concept, niet om de plek. Dit kunnen we ook in Venlo naast de snelweg neerzetten, bij Breda of Arnhem. Dat is de hogere ambitie.”
Bron: https://www.p-plus.nl
CSRD: KANS OF BEDREIGING?
woensdag 22 november
Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace ...
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...