‘Culture@work’ thema van ORGATEC 2018
Wat voor soort omgeving heeft de werkcultuur van de toekomst nodig? En hoe kunnen vrijheid en structuur gelijke ruimte krijgen? Met het thema ‘culture@work’ als beginsel toonde ORGATEC 2018 diverse visionaire concepten.
Deze internationale vakbeurs voor de moderne werkwereld werd vorige week van 23 tot en met 27 oktober in Keulen gehouden. Juist door cultuur worden samenwerkingsverbanden, motivatie en vertrouwen bevordert waardoor mensen geïnspireerd raken en ideeën ontstaan.
WORK 2018
Vitra, partner van Smart WorkPlace, koos ervoor om in een eigen hal de nieuwste innovaties tijdens ORGATEC 2018 te tonen. Die hal kreeg de naam WORK 2018. De focus lag daarbij op de kantoren en de openbare ruimtes die in een toekomstige werkomgeving in elkaar overlopen. Een opvatting daarbij is dat automatisering en nieuwe technologieën een creatieve werkbenadering mogelijk maken waardoor een kortere werkdag tot de mogelijkheden behoort.
Voorbeelden
WORK 2018 liet voorbeelden zien hoe mensen in de toekomst aan het werk kunnen zijn. Zowel in stedelijke omgevingen, waar de stad de openbare ruimte aanbiedt, als in een campusomgeving, waar de publieke ruimte geïnspireerd is door de stad, is er die relatie tussen kantoren en parken, restaurants, cafés, bibliotheken, hotellobby’s en luchthavens, maar ook fitness- en wellnesscentra. Op WORK 2018 stelden Vitra en haar partnerbedrijven concepten en producten voor die de dialoog aangaan met deze ruimtes.
Blurring office
Voor haar relaties organiseerde Vitra een bezoek aan de ORGATEC 2018. Nicole van Doorn en Bob van der Wal gaven namens Vitra een rondleiding door WORK 2018. Aan de hand van het tonen van diverse werkomgevingsconcepten kregen de gasten een duidelijk beeld van de visie van Vitra op de toekomstige werkomgeving. Daarbij werd veelvuldig het Engelse begrip ‘blurring office’ gebruikt – grenzen vervagen oftewel de werkomgeving wordt groter.
‘Flexible Office’
Een opmerkelijk model betrof de ‘Flexible Office’. Bob van der Wal legde dit principe beeldend uit: “Het is een ruimte waar je niets in wilt hebben staan, maar er wel alles in wilt doen. Beleef de ruimte als een gymnastiekzaal.” De expressieve ruimte in WORK 2018 toonde inderdaad de lijnen in de vloer van een gymnastiekzaal en het basketbalnetje aan de wand. Maar duidelijk was dat het concept van Konstantin Grcic een beroep doet op een innovatieve, communicatieve en creatieve werkhouding in de werkomgeving. En daarbij horen verplaatsbare wanden en inklapbare bureaus.
Connectie met buitenwereld
“Maar vooral is het van belang te onderkennen dat alleen het bureau in de werkomgeving niet meer van deze tijd is,” zo vertelde Bob van der Wal. “Eens te meer is het zo dat mensen in hun werkomgeving ook de connectie met de buitenwereld willen hebben. Dat wil Vitra faciliteren, want de omgeving houdt niet op bij het bureau.” In dat opzicht toonde Bob van der Wal het concept van de ‘Shared Office’.
ORGATEC 2020
De ORGATEC 2018 kende vele aanbiedende partijen die nadrukkelijk hun profiel trokken. Onder meer FLOKK, Wilkhahn, König+Neurath en Sedus waren van de partij. Daarbij werd in wisselend opzicht aandacht gegeven aan ontwikkelingen op het gebied van circulariteit, ergonomie en technologie. Over twee jaar wordt de ORGATEC 2020 gehouden, van 27 tot en met 31 oktober. Het thema is dan ‘New visions of Work’. En het kan niet anders dan dat er dan weer nieuwe presentaties te zien zijn van de ‘blurring office’.
Bron: Smart WorkPlace
CSRD: KANS OF BEDREIGING?
woensdag 22 november
Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace ...
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...