Wie volgt 40 grote bedrijven met Anders Reizen?
Werknemers kunnen al heel lang slim, gezond en circulair reizen naar het werk of naar een klant. De beweging Anders Reizen laat zien hoe, en inmiddels 40 grote bedrijven doen het al. Wie volgt?
Mobiliteit veroorzaakt, inclusief luchtvervoer, 27% van alle CO2-uitstoot in NL. Dus als dat wordt verduurzaamd zetten we een enorme stap naar een schoner Nederland.
Anders Reizen begon in de Train to Paris, in 2015 op weg naar het Klimaatakkoord. Natuur & Milieu, werkgeversorganisatie VNO-NCW en het ministerie van Infrastructuur & Milieu en NS startten met vijftien grote werkgevers een initiatief om de mobiliteit van hun medewerkers te verduurzamen.
Onder andere ABN AMRO, Achmea, ANWB, Eneco, KPN en Unilever besloten actief te gaan werken aan minder auto en meer fiets en trein, of elektrisch autovervoer. In oktober 2016 werd op de Nationale Klimaattop de groep van Anders Reizen uitgebreid tot 30 bedrijven.
Pledge
En nu hebben zich inmiddels 40 bedrijven, die bijna 300.000 werknemers vertegenwoordigen, aangesloten en de Dutch Sustainable Mobility Pledge ondertekend. Hierin beloven zij de volgende vier acties te ondernemen:
- Actief maatregelen te nemen om de eigen CO2-uitstoot te reduceren;
- Actief hierover te communiceren binnen de organisatie om de bewustwording over en acceptatie van duurzame mobiliteit te vergroten;
- Belemmeringen te signaleren en aan de overheid kenbaar te maken;
- Andere bedrijven te stimuleren hetzelfde te doen.
Enorm potentieel
Eneco bijvoorbeeld gaat in 2020 alleen het openbaar vervoer, de elektrische auto en de fiets nog vergoeden. Wie dan een auto op fossiele brandstof rijdt, doet dat op eigen kosten. Een ander mooi voorbeeld is van ABN AMRO. Alle nieuwe medewerkers maken daar eerst kennis met het OV en krijgen dan de keuze voor OV of autovergoeding. Hierdoor is het aandeel OV reizigers verdubbeld in deze doelgroep. Klik hier voor álle maatregelen die succesvol zijn.
Reizen met de trein in Nederland veroorzaakt geen enkele CO2-uitstoot. NS heeft samen met de andere treinvervoerders voor gezorgd dat alle treinen in Nederland op windenergie rijden. Daarmee zijn we het eerste land in de wereld.
Van voornemen naar uitvoering
Nu het mogelijk is om ook lange afstanden zonder CO2-uitstoot te reizen, is het belangrijk dat méér mensen overstappen op de elektrische auto of het openbaar vervoer. Werkgevers spelen in deze beweging een belangrijke rol: meer dan de helft van alle autokilometers in Nederland (54 miljard per jaar) wordt door werkgevers betaald.
De deelnemende bedrijven aan Anders Reizen willen ervoor zorgen dat een duurzaam mobiliteitsbeleid steeds gewoner en makkelijker wordt in Nederland. at doen ze door elkaar te helpen om hun initiatieven te versnellen, op te schalen en te verbreden naar de rest van de samenleving.
Meer info: www.andersreizen.nu.
Bron: Anders Reizen
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...
Mr.Green opent innovatief kantoorconcept in Zwolle
dinsdag 21 november
Met het nieuwe concept verhelpt Mr.Green verborgen leegstand met behulp van flexibele plug-and-play werkruimtes. De nieuwe ...