De architect als regisseur van gebruikerswensen

De architect als regisseur van gebruikerswensen

Architectenbureau Broekbakema kan met Workplace Analytics (WPA) de vertaalslag maken naar een gebouw, dat echt naadloos aansluit op de wensen en ambities van de mensen op de werkvloer.

Om goed te kunnen ontwerpen, moet je niet weten wat de gebruiker van zijn werkplek vindt, maar hoe hij zijn werk doet. Daarachter komen is tijdrovend en kostbaar, dus normaal neem je genoegen met een klankbordgroep. Maar met Workplace Analytics (WPA), Founding Partner van Smart WorkPlace, is er nu een snelle en effectieve manier om de behoeften van alle medewerkers in kaart te brengen. Een uitstekende basis voor een succesvol gebouwontwerp. Voor Broekbakema is dat reden genoeg een partnerschap aan te gaan met Innvire, dat WPA ontwikkelde.

Hoge respons

De gedachte achter WPA is, volgens directeur-aandeelhouder van Innvire Ilya Devers, dat klanten helpen inzicht te geven in wat ze willen. “De tijd van rondlopen met een clipboard en iedereen interviewen is niet meer, maar met de digitale middelen die tegenwoordig voorhanden zijn, is het ons gelukt dat clipboard terug te brengen. Zo kunnen wij revolutionair anders werken; geen klankbordgroep, maar een scan – een digitale vragenlijst – onder alle medewerkers. Door de scan goed voor te bereiden, krijgen wij een gemiddelde respons van rond de 72 procent, met uitschieters naar de 90 procent.”

Juiste vragen stellen

Hoe het werkt? Je stelt niet de vraag waaraan iemands werkplek moet voldoen. Dan krijg je wat je al had, want de bestaande werkplek is het referentiekader voor de medewerker. “De kenniswerker wordt niet enthousiast over zijn werkplek, maar over het werk wat hij doet”, stelt Devers. “Vraag dus niet naar de plek, maar naar het werk zelf. Wij praten zo over wat medewerkers echt doen en moeten doen om succesvol te zijn in hun werk. De slimmigheid zit hem erin dat WPA met deze antwoorden statistieken kan genereren waarin je activiteiten per functietype ziet en zaken als managementstijl en onderlinge samenwerkingsverbanden binnen de organisatie. We kunnen snel en eenduidig visualiseren hoe een organisatie opereert. Met die gegevens kun je analyseren hoe de plek eruit moet zien om het werk te faciliteren. En dat is het startpunt van het ontwerp.”

Geen kantoorontwerp

Belangrijk is overigens te beseffen dat WPA geen kantoorontwerp oplevert, stelt Erik van Eck, architect-directeur bij Broekbakema. “WPA biedt je een kijkje in hoe je werk eruit ziet. Wat doe je als je op kantoor zit, hoe vaak ben je op pad en hoeveel tijd breng je door met collega’s. Met de antwoorden op dergelijke vragen zijn wij in staat een omgeving te ontwerpen die perfect aansluit op de werkprocessen.”

Lees hier het gehele verhaal. 

Bron: Broekbakema

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven