Hoe help je uw medewerker met diabetes op het werk?

Hoe help je uw medewerker met diabetes op het werk?

De zorg voor diabetes op het werk is de eigen verantwoordelijkheid van de werknemers. Maar werkgevers kunnen helpen met bijvoorbeeld aanpassing van de huisvesting en diensten aan medewerkers met diabetes. 

Diabetes is een snel groeiend stofwisselingsziekte, die niet alleen thuis om actie vraagt maar ook op het werk. Denk aan meten, insuline toedienen, op tijd eten. Werknemers en werkgevers kunnen elkaar daarin  helpen. Zo zijn aangepaste werktijden mogelijk, zoals korter, andere tijden of pauzes. Maar denk ook aan  taakverschuivingen, hulp van collega’s bij bepaalde taken of als je een hypo hebt.

Aanpassingen werkomgeving

Bovendien zijn er aanpassingen in je werkomgeving mogelijk. In dat geval moet men denken aan een aangepaste en beter toegankelijke werkplek of een aangepaste computer in verband met bijvoorbeeld oogcomplicaties.

Sommige werkomstandigheden vragen om bijzondere aandacht als je diabetes hebt. Denk aan het werken in extreme temperaturen, blootstelling aan chemische stoffen, lichamelijk zwaar werk of werk waar je wordt blootgesteld aan trillingen. Deze situaties vragen om goed beschermende kleding en speciale schoenen.

Technische hulpmiddelen

Bij een veeleisende of onregelmatige baan kunnen technische hulpmiddelen uitkomst bieden, zoals een continue glucosesensor. Daarmee kan men de bloedglucosewaarden beter in de gaten houden. En als complicaties door diabetes toch dusdanig beperkingen opleveren voor de werknemer, en een arbeidshandicap worden, dan kan de werkgever in aanmerking komen voor UWV subsidies.

Kijk hier voor meer informatie.

Bron: Diabetes Vereniging Nederland

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven