Siemens wil Digital Twin-methode voor BIM introduceren
Gebouwen ontwerpen in 3D door middel van BIM gebeurt op dit moment vrijwel bij elk nieuw gebouw. Siemens, die onlangs aansloot bij de BuildingSMART International (bSI)-alliantie, wil zijn Digital Twin methode aan BIM koppelen.
Siemens is al jaren actief als ontwerper van processen en automatiseringssystemen voor de maakindustrie. Bovendien heeft het de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in Mindsphere, de cloudgebaseerde, industriële besturingssysteem voor het internet of things. De laatste jaren maakt het technologieconcern de stap naar de bouwsector door te investeren in het 3D ontwerpmodel BIM.
BIM
Nu wil Siemens de Digital Twin methode die het bedrijf voor de industrie heeft ontwikkeld, naar BIM vertalen. Bij de Digital Twin-methode wordt dankzij een mix van simulatie-, 3D- en sensortechnologie een digitale representatie van een fysiek object verkregen. Normaal moet er eerst via software een digitaal model van een object worden ontworpen, voordat er verder is te rekenen of vergelijkingen te trekken. Nu is met behulp van 3D-modelleren een accurate digitale evenknie van een object te ontwerpen. Daarbij gebruiken de digital twins data van sensoren die zijn aangebracht op het fysieke object.
Levenscyclus
“Alle belanghebbenden zijn betrokken bij de bouw van de digitale tweeling”, zegt Siemens in haar nieuwsbrief waar ze deze ontwikkeling aankondigt. “In het model kunnen dus wijzigingen worden aangebracht, waardoor dure en tijdrovende aanpassingen op de bouwplaats worden vermeden. De ‘digitale tweeling’ heeft een positief effect gedurende de hele levenscyclus van het gebouw, met name om de operaties efficiënter te maken”, aldus het technologieconcern. Hoe BIM en Digital Twin precies samengaan laat Siemens binnenkort weten in een whitepaper.
bSI-alliantie
Siemens is ook op andere vlakken actief met BIM. Zo heeft Siemens Building Technologies zich onlangs aangesloten bij de strategische adviesraad van de BuildingSMART International (bSI)-alliantie. bSI is de maker van het ‘openBIM’ dataformat, dat open, leverancier-neutrale internationale normen voor BIM definieert. bSI wil proactief alle belanghebbenden in de bouwsector ondersteunen, die open standaarden willen ontwikkelen en gebruiken voor de 3D planning, ontwerp, verwerving, montage en exploitatie van gebouwen. Siemens is de eerste leverancier van bouwtechnologie die deel uitmaakt van deze internationaal organisatie, die werkt zonder winstoogmerk.
Bron: Siemens
Op bezoek bij Smart WorkPlace: Een gezamenlijke missie naar een ...
zondag 23 januari
Robin Paul van Eck, Marketing Director bij Alvero, werkte mee aan het kantoor van Smart WorkPlace, een goede reden voor ...
CBRE sluit zich aan als nieuwe partner Smart WorkPlace
zondag 23 januari
CBRE Global Workplace Solutions (GWS) is actief op elk gebied van commercieel vastgoed en bij uitstek een bron van kennis ...