Hans de Jonge over de waarde van eindgebruikers
Hij heeft natuurlijk niet zelf dit gebouw in de brand gezet. En hij heeft ook nooit gezegd dat dit een oplossing voor leegstand zou zijn.
Hans de Jonge gebruikt echter dit unieke event als voorbeeld voor wat er echt mogelijk is wanneer eindgebruikers de kans krijgen hun werkomgeving te veranderen. De toegevoegde waarde van de brand bleek enorm.
De speech van emiritus professor van de TU Delft en CEO van de Brink Groep, Hans de Jonge, tijdens WorkPlace Day was weer zeer ‘thought provoking’. Hij combineerde dit voorbeeld met beantwoording van de vraag wat een Smart WorkPlace eigenlijk is. Wat vertelt de evolutie van de werkomgeving ons? Wat is de invloed van de maatschappij, economie, technologie en demografie? Waar zit de toegevoegde waarde van de ontwikkelaars en managers van de werkomgeving? Wat wil en kan de eindgebruiker?
Evolutie van werkomgeving
Volgens Hans de Jonge zijn unieke momenten in de evolutie van de werkomgeving bijvoorbeeld de introductie van het cellenkantoor, de typemachine, de kantoortuin, de computer en de start van de werkplekbezettingsmetingen door DEGW in 1994. Dit was ook het jaar dat Hans startte met het WorkPlace Typologie onderzoek dat leidde tot de oprichting van het Center for People & Buildings in 2001. De zoektocht naar Evidence Based WorkPlace Design was begonnen. Met de introductie van de mobiel te gebruiken laptop veranderde de scope van werkomgeving naar eindgebruiker. Met het gebouw The Edge als katalysator voor de vraag naar meer verbinding van eindgebruikersbehoeften en gebouwde omgeving, als voorlopig laatste game changer.
Mobiliteit en circulariteit
Een slimme beantwoording van de vraag hoe wij de economische, demografische en technologische ontwikkelingen kunnen inzetten voor een menselijkere werkomgeving is volgens Hans de huidige uitdaging. Hij gebruikt daarbij mobiliteit en circulariteit als voorbeelden voor het laten zien van wat de invloed van technologie is op menselijk gedrag en gezondheid. Hij is van mening dat voor het realiseren van slimme, gezonde en circulaire werkomgevingen de meest aandacht moet uitgaan naar het verhogen van de tevredenheid van de eindgebruikers. Zoek naar echte invloedrijke mogelijkheden.
Verbinding HR, IT, FM en CRE
Hans de Jonge eindigde zijn speech met de conclusie dat we tijdens het gebruik van gebouwen data moeten verzamelen over het gedrag van eindgebruikers en deze data op verstandige wijze moeten analyseren. Daarvoor is verbinding van HR, IT, FM en CRE nodig. Gecombineerd met een sterke focus op het zoeken van mogelijkheden voor het leveren van aantoonbare waarde. In het geval van deze emiritus professor van de TU Delft was dat een brand.
Download hier de volledige speech van Hans de Jonge (11Mb).
Bron: Smart WorkPlace
Basiscursus WorkPlace Management krijgt rapportcijfer 8
zaterdag 23 december
De Basiscursus WorkPlace Management is met het rapportcijfer 8 goed gewaardeerd door de cursisten. Wil jij 2025 goed beginnen? ...
De top 5 best gelezen artikelen van 2024
zaterdag 23 december
De meest gelezen artikelen van 2024 zijn bekend! Benieuwd naar welke artikelen je dit jaar niet mocht missen? Bekijk ze ...