Hoe ga je aan de slag met gelukkig werken?

Hoe ga je aan de slag met gelukkig werken?

Minder verzuim, meer plezier en een hogere kwaliteit van dienstverlening. ‘Gelukkig werken in organisaties’ leidt tot aantoonbare resultaten. Maar hoe moet dat?

In de whitepaper ‘De 12 dingen die je moet weten over gelukkig werken’ leggen Fennande van der Meulen, Gea Peper en Maartje WolffToch van het HappinessBureau uit dat 12 zaken belangrijk zijn om een succesvolle aanpak te realiseren. “Als we kijken naar verschillende bedrijven die ‘gelukkig werken’ in de praktijk toepassen, dan zien we dat ze (bijna) allemaal een eigen route volgen. Bij sommige bedrijven gelooft het hoogste management in geluk als bedrijfsmodel. Van hieruit loopt gelukkig werken als een rode draad door het bedrijf. Bij andere organisaties zien we dat HR of een groep enthousiaste medewerkers het initiatief neemt om werkgeluk op de agenda te zetten en hieraan te werken. In dit geval begint men meestal met een pilot, zodat een kleine groep mensen gelukkig werken kan ervaren binnen de organisatie.”

Werkgeluk op agenda

Dat zijn ook de eerste stappen die het HappinessBureau adviseert aan bedrijven en organisaties om te nemen: werkgeluk op de agenda zetten, en een pilot starten. En belangrijk: om inzicht te krijgen hoe het met het werkgeluk in jouw organisatie is gesteld, kun je dit meten. Zo meet onderzoeksbureau Soffos meet aan de hand van een vragenlijst hoe gelukkig iemand zich in zijn werk voelt. soffos.eu. Daarnaast geeft de whitepaper als voorbeeld de Happiness at Work Survey. Deze onderzoekt hoe organisaties scoren op de veertig elementen die het meeste invloed hebben op werkgeluk. De resultaten worden vergeleken met de Nederlandse benchmark. haws.nl.

Chief Happiness Officer

Ten slotte is er trend gaande in bedrijven dat ze voor het investeren in werkgeluk een aparte functie in het leven geroepen: de ‘Chief Happiness Officer’. Hoewel elk bedrijf deze functie op een eigen manier invult, houden bijna alle CHO’s zich bezig met het ‘vergroten van het geluk op het werk’. Soms is dit een interne rol, andere werken als externe (organisatie-) adviseur of coach.

Kijk hier om de whitepaper te lezen.

Bron: HappinessBureau

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven