Ook Australiërs hoeven niet meer bereikbaar te zijn buiten werktijd

Ook Australiërs hoeven niet meer bereikbaar te zijn buiten werktijd

Sinds maandag hebben Australiers het recht op onbereikbaarheid. Dit betekent dat zij mailtjes, telefoontjes of andere berichten mogen negeren buiten werkuren.

Dit voorstel is in Nederland al eerder aangeboden, maar nog nooit aangenomen.

Andere landen

Binnen de EU zijn er al meerdere landen die een variatie op deze wet geïmplementeerd hebben. Zo zijn Frankrijk, België en Luxemburg al een tijdje onbereikbaar buiten werkuren. Bovendien is er in april 2024 ook een belangrijke ontwikkeling op Europees niveau begonnen. De Europese Commissie is een procedure gestart om onder meer te kijken of zulke wetgeving ook op Europees niveau mogelijk is. In Nederland is de wet 'deels' van kracht. Er staat nergens expliciet aangegeven dat een medewerker volledig onbereikbaar mag zijn zonder daarvoor gestraft te worden. Er is wel melding dat de werkgever 'de plicht en verantwoordelijkheid heeft om de psychosociale arbeidsbelasting bij werknemers te voorkomen'.

Signaal afgeven

De wet is in veel gevallen niet zozeer belangrijk om echt de regels neer te zetten, maar eerder om signaal te geven naar bewoners van het land wat hun rechten zijn. In Nederland is dit voorstel al eerder aangeboden en over gedebatteerd. Waar veel van de partijen die aan dit debat deelnamen het wel eens waren, was er toch de vraag of wetgeving de juiste manier is om het probleem van de toegenomen stress door het voortdurend bereikbaar zijn op te lossen. In steeds meer cao’s (kinderopvang, gehandicaptenzorg, verpleging) is het recht om niet beschikbaar te zijn immers al vastgelegd, en bovendien bevatten deze cao’s het feitelijk als een recht, en niet als een 'verplichting om te overleggen'. Partijen zien dit eerder als een taak voor de sociale partners, die tijdens de cao-onderhandelingen aan tafel zitten, dan als een taak voor de wetgever.

Toch wordt de roep om een recht op onbereikbaarheid steeds luider. De Sociaal-Economische Raad adviseerde het kabinet eerder al om in wet- en regelgeving te verduidelijken dat werkgevers de onbereikbaarheid van werknemers buiten werktijd in arbobeleid moet opnemen.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven