Regeneratief ontwerpen
Bij regeneratief ontwerpen is het doel niet alleen om de schade te verminderen, maar een netto-positieve impact te hebben op mens én milieu. Leer er alles over in deze Alba Paper.
In de bouw- en vastgoedsector wordt hard gewerkt aan het minimaliseren van de negatieve milieu-impact van materialen. Dit is nodig want de materialen die we gebruiken, hebben een groot aandeel in klimaatverandering. Het minimaliseren van negatieve impact en het streven naar een circulaire bouweconomie[1] is van groot belang, maar zal er niet voor zorgen dat we onze aarde herstellen of versterken. Het zorgt er hooguit voor dat we onze planetaire grenzen niet verder overschrijden dan nu het geval is.
Positieve impact
Bij regeneratief ontwerpen is het doel niet alleen om de schade te verminderen, maar een netto-positieve impact te hebben op mens én milieu. Deze benadering heeft de potentie om de bouw radicaal te veranderen in een sector die bijdraagt in plaats van schade aanricht. Daarvoor is een ander bewustzijn noodzakelijk bij professionals die betrokken zijn bij het ontwerp van nieuwe gebouwen of het renoveren van bestaande gebouwen (zie onderstaande afbeelding). Zonder een verschuiving in bewustzijn vindt er namelijk geen systeemverandering plaats. Gebouwen kunnen de gezondheid van onze aarde en onze samenlevingen alleen versterken als we ons bewust zijn van onze plek in het grotere ecosysteem. Kortom, twee onmisbare ingrediënten voor regeneratief ontwerpen zijn:
- Ontwerpen met een netto-positieve impact op mens en milieu
- Een mindset waarbij het ecosysteem op de eerste plaats komt
Benieuwd naar de volledige Alba Paper? Lees hier verder.
Alba Concepts
Bouw nieuw gemeentehuis van start in Krimpenerwaard
woensdag 6 december
‘Het meest circulaire gemeentehuis’ wordt in Krimpenerwaard gebouwd. De gemeente krijgt hiermee één ...
Gemeente Haarlem werkt samen met Breedweer aan impact
dinsdag 5 december
Impact maken door iedereen een kans op een baan te geven. Dat wil Breedweer met Gemeente Haarlem bereiken.