Hoofdgebouw provinciehuis Zuid-Holland gerenoveerd en verduurzaamd
Op 14 september heropent Koning Willem-Alexander het hoofdgebouw van het provinciehuis Zuid-Holland. Kernwoorden bij de renovatie waren innovatie, transparantie, duurzaamheid en circulariteit. Bij dat laatste aspect speelde TRIBOO een belangrijke rol.
Het hoofdgebouw is nu energieneutraal. Er is gebruik gemaakt van vernieuwende verduurzamingstechnieken en materialen zoals driedubbele beglazing, duurzame dakopbouw, energieopslag in de bodem, gevelisolatie en zonnepanelen. Koelen en verwarmen kan tot een minimum worden beperkt. Het gebouw is zo ingericht dat het flexibel aangepast kan worden aan toekomstige technologische ontwikkelingen en behoeften. Verduurzaming en CO2-reductie zijn de norm bij toekomstig onderhoud.
Verder is er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van circulaire materialen om verspilling tegen te gaan en zijn diverse elementen uit de geschiedenis van het hoofdgebouw teruggeplaatst, waaronder de deuren van de Statenzaal. Deze vergaderruimte van de Provinciale Staten bevindt zich nu aan de kant van het Malieveld. Een grote glazen gevelwand verbindt de zaal met de omgeving.
Om de realisatie van het inbouwpakket te organiseren is Paul Smulders van iungo-adviseurs geselecteerd. Paul is huisvestingsadviseur en houdt zich al ruim 30 jaar bezig met transities van kantoor gerelateerde werkomgevingen. Hij is als projectleider inbouwpakket, verantwoordelijk voor de begeleiding ontwerp, uitwerking en realisatie van de vloerafwerking, systeemwanden, maatwerk, AV en overig meubilair. Gelukkig staat, volgens Paul, de aandacht voor duurzaamheid en circulariteit steeds vaker hoog op de agenda bij de opdrachtgevers. Bij circulariteit ging het bij Paul bij het hoofdgebouw van het provinciehuis Zuid-Holland om zichtbaar hergebruik van materialen, passend binnen de look & feel van de provincie. Daarom stapte hij naar TRIBOO. Uiteindelijk werden de volgende meubelen toegepast:
- Op hergebruikte onderstellen werden totaal 140 innovatieve lichtgewicht #GREENGRIDZ bureaubladen van 1600 x 800 x 24 millimeter aangebracht. Dat zorgde voor 18 kilo minder materiaal per werkplek. In totaal werd er 2.520 kilo materiaal bespaard t.o.v. traditionele werkplekken met een massief bureaublad.
- 28 akoestische bureauschermen gevuld met circulair isolatiemateriaal van EverUse. Het materiaal heeft een negatieve CO2-footprint van -1 kilogram CO2/product. Het paneel is afgewerkt met een textiel gemaakt van het afval van oude PET-flessen.
- 9 ovale vergadertafels, een trapezium tafel en een spreekgestoelte werden gemaakt van #GREENGRIDZ WOOD, massief ogende meubelen die gefineerd zijn en een 60% lagere CO2-footprint hebben dan traditionele tafels die worden gemaakt met massieve spaanplaat. Aan het einde van de levensduur kan het #GREENGRIDZ bureau- of tafelblad worden geretourneerd bij TRIBOO waarna er middels een pyrolyse proces actieve koolstof van wordt gemaakt wat opnieuw wordt gebruikt in water- en luchtfilters die op kantoren worden ingezet.
- De 3D geprinte oranje plantenbakken in de vorm van tulpen staan bij de Keukenhof kamer. Ze zijn gemaakt van 100% herbruikbaar materiaal waarvan de grondstof aan het einde van de gebruiksduur kan worden gebruikt voor de productie van andere circulaire meubelen.
Bouw nieuw gemeentehuis van start in Krimpenerwaard
woensdag 6 december
‘Het meest circulaire gemeentehuis’ wordt in Krimpenerwaard gebouwd. De gemeente krijgt hiermee één ...
Gemeente Haarlem werkt samen met Breedweer aan impact
dinsdag 5 december
Impact maken door iedereen een kans op een baan te geven. Dat wil Breedweer met Gemeente Haarlem bereiken.