UV-C inzetten om ruimtes virusvrij te maken
Innovatieve desinfectietechnologieën, zoals UV-C, kunnen een welkom alternatief c.q. aanvulling zijn om ruimten voor werknemers en scholieren virusvrij te maken. Dat geeft Smart WorkPlace partner Signify aan.
Bij de uitdaging om een ontspannende, productieve én veilige omgeving te creëren voor werknemers en scholieren krijgen bedrijven en scholen te maken met een nieuwe normering waarbij virusvrije ruimtes een noodzaak geworden zijn.
Zo moeten klaslokalen, kantoorruimtes, schoolbanken en werkoppervlakken voortdurend gedesinfecteerd worden met chemische reinigingsmiddelen. Daarnaast is ventilatie en verluchting van drukbezette ruimten van cruciaal belang om het risico van overdracht via de lucht te verminderen. Maar hoe haalbaar is deze laatste oplossing, wanneer straks de winter zijn intrede maakt? Innovatieve desinfectietechnologieën, zoals UV-C, blijken een welgekomen en doeltreffend alternatief of aanvulling om ruimten, oppervlakken, voorwerpen én lucht virusvrij te maken.
Wat is UV-C?
Ultra-Violet (UV) licht is onzichtbaar voor het menselijk oog en is onderverdeeld in UV-A, UV-B en UV-C. UV-C wordt gevonden binnen een bereik van 100-280 nm. De kiemdodende werking is gemaximaliseerd op 265 nm. UV-C wordt al jaren gebruikt om drinkwater, afvalwater, lucht, farmaceutische producten en oppervlakken te desinfecteren tegen een hele reeks ziekteverwekkers, maar de COVID-19 pandemie heeft de UV-C verlichting stevig in de schijnwerpers gezet. De UV-C-technologie maakt gebruik van ultraviolet licht en met een piekgolflengte van 254nm heeft het kiemdodende eigenschappen en kan het DNA van bacteriën, virussen, schimmels en schimmelsporen afbreken.
Signify is al decennialang pionier op het gebied van UV-technologie en heeft met 35 jaar ervaring een bewezen staat van dienst voor de ontwikkeling van veilige en innovatieve UV-C-producten en toepassingen. In laboratoriumtests inactiveerden de UV-C-lichtbronnen bij een blootstellingstijd van 6 seconden 99% van het SARS-CoV-2-virus op een oppervlak. Dat is een duidelijke indicatie dat UV-C een waardevolle rol kan spelen in uw beschermingsstrategie.
Philips UV-C Upper-Air armaturen
Werkplekken, open kantoorplannen, vergaderruimtes en toiletten zijn gebieden waar virussen en bacteriën zich gemakkelijk kunnen verspreiden in de lucht. De Philips UV-C Upper-Air armaturen van Signify zijn ontworpen voor installatie op wanden of plafonds voor de desinfectie van lucht. Deze UV-C-armaturen worden geïnstalleerd op een hoogte van ten minste 2,3 meter, wat in combinatie met afscherming en optiek ervoor zorgt dat mensen in de onderste delen van een ruimte kunnen blijven werken. Deze Upper-Air armaturen kunnen de lucht continu desinfecteren. Deze armaturen zijn ideaal voor gebruik in bejaardentehuizen, kantoren, winkels, horeca, scholen, banken, bioscopen, theaters, operahuizen, sportscholen, wasruimtes, wachtkamers in ziekenhuizen en andere contactgebieden.
Installatie en gebruik
Zoals elk desinfectiesysteem moeten UV-C lampen en apparaten op de juiste manier geïnstalleerd en gebruikt worden. Directe blootstelling aan UV-C kan gevaarlijk zijn en resulteren in een zonnebrand-achtige reactie op de huid en ernstige schade aan het hoornvlies. Daarom mogen de Philips UV-C-armaturen van Signify alleen door gecertificeerde professionals worden verkocht en geïnstalleerd volgens de strenge veiligheids- en wettelijke voorschriften. Om kennis te hebben van alle belangrijke aspecten van UV-C, de effectiviteit en de potentiële risico’s is het noodzakelijk dat installateurs en medewerkers getraind worden over hoe de UV-C producten geïnstalleerd, gebruikt en onderhouden moeten worden op een veilige manier, waarbij blootstelling aan UV-C vermeden wordt.
Foto: Philips UV-C-armaturen van Signify in ’t Klaslokaal in Bloemendaal. Foto: Ramon Philippo.
De onderschatte waarde van vergaderingen
dinsdag 19 december
Vergaderingen zijn veel meer dan momenten van overleg: ze vormen een spiegel van de cultuur binnen jouw organisatie. In ...
Duurzaam aanbesteden in de facilitaire sector: het kan!
dinsdag 19 december
We hebben de mond vol over duurzaamheid. In de praktijk blijkt duurzaam opereren een stuk weerbarstiger, concluderen deelnemers ...