Grote bedrijven stoten vastgoed af
Bedrijven zijn bezig met manieren om samenwerking, flexibiliteit en operationele efficiëntie te verbeteren. Onderzoek van CBRE toont aan dat grote bedrijven kantoorruimte blijven inleveren.
Bedrijven zijn door de opkomst van hybride werken vaker bezig met manieren om samenwerking, flexibiliteit en operationele efficiëntie te verbeteren. Onderzoek van CBRE toont aan dat grote bedrijven de komende jaren kantoorruimte blijven inleveren en dat het aantal werkplekken terugvalt naar vijf op de tien werknemers.
Gedeelde werkplekken op kantoor, ja of nee?
Het delen van werkplekken houdt in dat medewerkers flexibele toegang krijgen tot werkplekken, in plaats van dat vaste bureaus aan individuele werknemers worden toegewezen. Deze dynamische aanpak stelt teamleden in staat om te kiezen waar ze werken, afhankelijk van de aard van hun taken, hun voorkeuren of de keuzes van collega's. Flexwerken is vaak een logisch gevolg als een bedrijf groeit in werknemers, of kantoorruimte afstoot of anders indeelt. Maar in sommige bedrijven is het een specifieke keuze om een werkcultuur van aanpassingsvermogen en samenwerking te bevorderen.
Waarom bedrijven kiezen voor gedeelde werkplekken:
- Optimalisatie van ruimtegebruik en kostenbesparing
Een van de belangrijkste voordelen van het delen van werkplekken is de optimale benutting van kantoorruimte. In een traditionele opzet blijft een aanzienlijk deel van de werkruimte vaak ongebruikt, omdat niet alle medewerkers dagelijks op kantoor zijn in verband met hybride werken. Veel bedrijven kiezen er daarom vanuit een kostenoverweging voor om vastgoed af te stoten of anders in te delen.
- Flexibiliteit bevordert productiviteit
Het delen van werkplekken bevordert flexibiliteit door medewerkers de mogelijkheid te bieden om te kiezen waar ze werken, afhankelijk van de aard van hun taken. Dit stelt hen in staat zelf de werkomgeving te vinden die het beste bij hun werkstijl past, of het nu een rustige plek is voor geconcentreerde taken of een samenwerkingsruimte voor teamprojecten. Deze flexibiliteit kan leiden tot een hogere werktevredenheid en daardoor ook een hoger productiviteitsniveau.
- Versterkte samenwerking en teamvorming
De verschuiving naar het delen van werkplekken zorgt voor een inclusievere werkomgeving, en stimuleert spontane interacties en samenwerking tussen teamleden. Medewerkers van verschillende afdelingen of teams kunnen dicht bij elkaar zitten in een gedeelde werkruimte, wat onvoorziene discussies en het delen van ideeën bevordert. Deze toegenomen synergie kan leiden tot verbeterde communicatie tussen teams, een sterkere teamgeest en uiteindelijk innovatievere oplossingen voor uitdagingen.
- Milieu-impact
Bedrijven kunnen bijdragen aan een duurzamere toekomst door het delen van werkplekken te omarmen. Minder kantoorruimte betekent een lager energieverbruik, minder afval en een kleinere ecologische voetafdruk. Bovendien, omdat medewerkers vaker flexibel thuis kunnen werken, draagt de vermindering van dagelijks woon-werkverkeer bij aan een positief milieueffect door de uitstoot van koolstofgerelateerde reizen te verminderen. Dit soort duurzame overwegingen sluit aan bij maatschappelijk verantwoorde organisaties die zich inzetten voor een positieve bijdrage aan de wereld.
Uitdaging van werkplekbeheer: een succesvolle implementatie van flexwerken
Een succesvolle invoering van gedeelde werkplekken vereist effectieve communicatie- en trainingsprogramma's. Medewerkers moeten goed geïnformeerd worden over de nieuwe aanpak, en voorzien worden van de benodigde tools en middelen om met de veranderingen om te gaan. Daarnaast is het vinden van een balans tussen individuele en teambehoeften cruciaal. Daarvoor moet je als organisatie ruimtes ontwerpen die zowel gefocust individueel werk als samenwerkingsactiviteiten ondersteunen.
Geavanceerde technologische oplossingen vormen vaak een aanvulling op het beleid. Tools zoals reserveringsapps, IoT-sensoren en werkplek-analyses stellen medewerkers in staat om werkplekken te reserveren, collega’s te lokaliseren en waardevolle inzichten te bieden in het gebruikspatroon van de ruimte. Deze integratie stroomlijnt niet alleen het proces van werkplekdelen, maar helpt organisaties ook om op beslissingen te nemen op basis van data, om hun kantoorindeling verder te optimaliseren.
Het delen van werkplekken gaat niet alleen over kostenbesparingen, maar over de faciliteiten in een modern kantoor. Met flexibiliteit en samenwerking creëren organisaties een gezonde werkomgeving en cultuur van innovatie. Benieuwd hoe TableAir kan helpen met de implementatie van gedeelde werkplekken bij jou op kantoor? Neem vrijblijvend contact met ons op of boek direct een gratis demo.
Slimmer verwarmen met infrarood
maandag 11 december
Gebruik maken van infraroodtechnologie om gerichte warmte te leveren is een slimme en compacte manier om specifieke werkplekken ...
'De inzichten uit deze cursus pas je direct in de praktijk toe'
maandag 11 december
De Basiscursus WorkPlace Management is goed ontvangen en smaakt naar meer. Dat blijkt uit een evaluatie.