Ongezond binnenklimaat als reden om andere baan te zoeken
Voor één op de vijf Nederlanders is een ongezond binnenklimaat op de werkvloer een reden om een andere baan te vinden. Dit blijkt uit onderzoek onder 1000 Nederlandse consumenten in opdracht van Gezond Binnen.
Vier op de tien (39%) ervaart klachten door een ongezond binnenklimaat op de werkvloer
Klachten
Momenteel ondervindt maar liefst 39 procent van de Nederlanders klachten zoals hoofdpijn, huiduitslag of allergieën op hun huidige werkplek, die zij toeschrijven aan de slechte kwaliteit van het binnenklimaat. Met name jongere generaties uiten zorgen over het binnenklimaat op hun werkplek. Meer dan de helft (58%) van degenen die klachten ervaren, behoort tot de leeftijdsgroep van 18 tot 34 jaar. Daarentegen ervaart slechts negentien procent van de mensen in de leeftijdsgroep van 55-plus deze klachten of wijdt deze aan het binnenklimaat.
Ongezonde werkplekken
Het binnenklimaat op de werkplek kan volgens veel Nederlanders een stuk beter. Naast eerdergenoemde klachten voldoen ook andere factoren die van invloed zijn op het binnenklimaat niet aan de verwachtingen. Zo vindt een kwart (26%) het vaak te warm en is vijftien procent niet tevreden met de verlichting. Ook klaagt één op de vijf (20%) over te droge of juist te vochtige lucht en ervaart achttien procent geluidsoverlast. Deze klachten worden niet altijd door werkgevers opgemerkt of erkend. Zeventien procent geeft aan dat er bij hen op de werkvloer helemaal geen aandacht is voor een gezond binnenklimaat.
Remi Hompe, voorzitter van Gezond Binnen: “De impact van een ongezond binnenklimaat op de werkplek mag niet worden onderschat. De kwaliteit van binnenlucht in kantoorgebouwen heeft een directe impact op zowel de productiviteit als het ziekteverzuim van werknemers. Dit is al door diverse onderzoeken en studies aangetoond. Ons onderzoek laat nu zien dat een verontrustend aantal Nederlanders symptomen ervaart die mogelijk gerelateerd zijn aan een slecht binnenklimaat op hun werkplek. Deze cijfers benadrukken de noodzaak voor werkgevers om serieus aandacht te besteden aan de kwaliteit van het binnenklimaat, niet alleen om werknemers te behouden, maar ook voor hun welzijn en productiviteit. Werkgevers kunnen het binnenklimaat verbeteren door te investeren in goede ventilatie, temperatuurregulatie en natuurlijk licht. Daarnaast kan het gebruik van luchtkwaliteitsmeters helpen om een beter inzicht te krijgen in de kwaliteit van het binnenklimaat, zodat gerichte acties kunnen worden ondernomen.”
Meer artikelen van Smart WorkPlace
Column: Nog maar 80 uur per week naar werk?
zondag 3 december
Een opvallende ontwikkeling: Medewerkers van JP Morgan gaan nog 'maar' 80 uur per week naar werk. Nick Lettink, Directeur ...
Zo ziet het perspectief van de cateraar eruit
zondag 3 december
Je selectie van de cateraar is van grote invloed op de medewerkerstevredenheid en het succes van het werkplekconcept. Het ...