De eerste ervaringen met NTA 8800
Sinds 1 januari wordt de nieuwe rekenmethode NTA 8800 toegepast voor het berekenen van de energieprestatie van gebouwen. Ilmar Bouwer van Smart WorkPlace partner CFP vertelt over zijn eerste ervaringen.
Meer focus op de technische details van een gebouw
Er zijn een aantal zaken veranderd met de komst van de nieuwe methodiek, maar de grootste verandering is toch wel de focus op de technische details van een gebouw. Voorheen kon je bij het opnemen van energielabels niet veel technische details opgeven. Maar sinds de introductie van NTA 8800 ligt dat anders. Er wordt nu bijvoorbeeld veel uitgebreider gevraagd naar de specificaties van de luchtbehandelingsinstallatie. Door deze nieuwe, meer gedetailleerde berekening krijg je een veel beter beeld van hoe een pand ervoor staat qua duurzaamheid. Bouwer: “Met de komst van NTA 8800 wordt er niet alleen gestuurd op de energieprestatie, maar ook op gezondheid. Er wordt nu bijvoorbeeld ook gekeken naar de CO2-concentratie in een gebouw en er wordt een geluidsmeting gedaan.”
De eerste ervaringen met NTA 8800
Inmiddels zijn we twee maanden op weg met de nieuwe methodiek NTA 8800. In het begin kostte het opnemen van de labels uiteraard wat meer tijd, maar inmiddels is dat voor de kleinere gebouwen niet meer het geval. Voor grote, complexere gebouwen kost het opnemen van een label wel wat meer tijd, omdat er meer gedocumenteerd moet worden. Maar hiermee krijgen gebouweigenaren wel veel meer inzicht in de energieprestatie van hun gebouw.
Van Label A naar A++++
Een groot voordeel van de NTA 8800 is dat een energielabel voor de bestaande bouw vanaf nu onderverdeeld wordt in meerdere A labelklasses. Voorheen was het alleen voor nieuwbouw mogelijk om de label A klasse onder te verdelen in A+ t/m A+++++. De NTA 8800 maakt dit nu ook mogelijk voor de bestaande bouw en dit kan voor gebouweigenaren erg aantrekkelijk zijn.
Bouwer: “Eerder was het niet mogelijk voor de bestaande bouw om label A+ te krijgen. Wij hebben nu al klanten die ons bellen voor een A++ label. Ze hebben al jaren een label A, maar voldoen door NTA 8800 nu ook aan alle specificaties om het energielabel uit te drukken in A++.”
NTA 8800 brengt ook uitdagingen met zich mee
De eerste ervaringen met NTA 8800 zijn positief, maar de nieuwe rekenmethode brengt ook uitdagingen met zich mee. Doordat er om meer technische informatie wordt gevraagd, is het voor gebouweigenaren extra belangrijk om alle documentatie van de installaties goed op orde te hebben. Zo kwam ik laatst bij een warmtepompinstallatie uit waarbij het typeplaatje onleesbaar was geworden door de zon. Als er dan verder geen documentatie beschikbaar is, dan kan het lastig zijn om de juiste informatie weer boven water te krijgen.
NTA 8800 nieuwe benchmark voor duurzaamheid
Al met al biedt NTA 8800 een nieuwe benchmark voor het meten van de energieprestatie van gebouwen. Het nieuwe label biedt als het ware een 0-meting voor het theoretisch energieverbruik per vierkante meter, die vergeleken kan worden met andere gebouwen. Maar let op: het zegt niets over het daadwerkelijke energieverbruik in een gebouw. Als gebouweigenaren het energieverbruik verder willen terugdringen, is energiemanagement een belangrijke aanvulling op de NTA 8800.
Een bordspel om een teamdynamiek te verbeteren
maandag 10 januari
Bjièn, aanbieder van oplossingen voor bewustwording en inclusie van neurodiversiteit voor bedrijven, lanceert vandaag ...
Oproep tot actie tijdens Sustainability Day
maandag 10 januari
Krachtig leiderschap essentieel voor sociale en ecologische verduurzaming: ISS organiseert Sustainability Day op 4 februari ...