Een goed onderbouwde 'worktech' strategie met Bram Aarntzen

Een goed onderbouwde 'worktech' strategie met Bram Aarntzen

Na 15 jaar in de branche zet Bram Aarntzen de stap naar zelfstandig ondernemerschap. Aarntzen is al jaren SWP-Expert geweest voor verschillende partners, en blijft dat ook in zijn nieuwe bedrijf: Aarntzen Business Consultancy.

Bram heeft ruim 15 jaar geleden een BBA en MSc in International Facilities and Real Estate Management aan de Diedenoort Academy en de University of Greenwich in Londen behaald. In deze periode heeft hij zich verdiept in het inzichtelijk maken van de Return on Investment van FM/werkplektechnologie. In zijn loopbaan heeft hij in de diverse (management) functies bij Planon en Measuremen brede internationale werkervaring opgedaan in zowel commercie, als strategisch advies en product management. Per 1 januari 2025 heeft hij de stap gezet naar zelfstandig ondernemerschap en is hij zijn eigen bedrijf adviesbureau Aarntzen Business Consultancy gestart waarmee hij de opgedane kennis en ervaring wil inzetten om eindgebruikers van FM/werkplektechnologie verder te helpen in hun digitale transformaties.

Daarnaast is hij actief lid van onder andere IFMA Workplace Evolutionaries, CoreNet Global, lid van het Expertpanel van SWP en sinds 2025 ook verbonden aan AppsCRE.com, een online marktplaats waar eindgebruikers informatie en inzichten kunnen vinden over FM/werkplektechnologie en leveranciers hun oplossingen kunnen etaleren op een onafhankelijk en gevalideerd platform. Wij vroegen hem naar de doelen en ambities in deze nieuwe stap als zelfstandig ondernemer.

Welke kansen en ontwikkelingen zie je voor de werkomgeving van de toekomst?

“Ik zie dat veel organisaties, terecht, steeds meer investeren in werkomgevingen die enerzijds gericht zijn op de behoeften van hun gebruikers: de werknemers. Anderzijds wordt verwacht dat deze omgevingen verantwoord zijn, zowel sociaal als economisch. Een duurzame en sociale werkomgeving, met aandacht voor de impact op de omgeving, moet hand in hand gaan met een verantwoorde balans tussen kosten en opbrengsten. Investeringen in een werkomgeving moeten immers te verantwoorden zijn.

Een werkomgeving moet renderen, zowel in kwantitatieve en financiële termen als in kwalitatieve zin. De werkplek is, na personeel, vaak de grootste kostenpost. Dat maakt het des te belangrijker om de optimale balans te vinden tussen input en output, duurzaamheid, werknemerservaring en kosten. Neem bijvoorbeeld het idee van volledig flexibele werkplekken: financieel en duurzaam misschien ideaal, maar hoe beïnvloedt dit de betrokkenheid van werknemers? Aan de andere kant kan een bruisend kantoor met topfaciliteiten aantrekkelijk zijn voor talent, maar het moet ook economisch en duurzaam verantwoord blijven.

Daarnaast spelen technologische ontwikkelingen een steeds grotere rol. De digitalisering van de werkomgeving is in volle gang. Digitale werkplekplatforms zoals Microsoft, Slack en Google krijgen meer invloed, terwijl technologieën zoals gebouwbeheersystemen, IoT-sensoren en FMIS-systemen juist focussen op de werknemerservaring. Met de opkomst van diverse technologieën en leveranciers is het niet altijd eenvoudig om door de bomen het bos te zien. Dit vraagt om een doordachte ‘worktech’ strategie.

Kortom, in een dynamische wereld vol keuzes ligt de uitdaging voor workplace professionals in het maken van gefundeerde beslissingen. Het begrijpen van de impact van een werkplekconcept is cruciaal om als professional echt het verschil te maken.”

Welke rol kan jij in die veranderingen spelen?

“Ik werk al ruim 15 jaar in dit vakgebied, op het snijvlak van werkplekstrategie, technologie en data, en dat is precies waar mijn passie ligt. Vanuit mijn eigen onderneming inspireer, adviseer en begeleid ik organisaties bij deze uitdagingen, altijd vanuit een onafhankelijke en objectieve positie.

Mijn internationale ervaring, opgedaan tijdens mijn studie en in verschillende functies binnen vakverenigingen en kennisnetwerken, speelt daarbij een grote rol. Veel organisaties streven tegenwoordig naar harmonisatie en standaardisatie van hun worktech op regionaal of wereldwijd niveau om schaalvoordelen te behalen. Die expertise kan ik bieden.

Daarnaast help ik organisaties met ROI-calculaties voor technologie-investeringen als onderdeel van een integrale businesscase. Dit vormt vaak de perfecte basis voor een goed onderbouwde worktech strategie. Het is niet voor niets dat mijn aanpak draait om de tagline: Business Case Driven Worktech Strategies.”

Waarom is het belangrijk om betrokken te blijven bij een platform als Smart WorkPlace?

“Mijn betrokkenheid bij Smart WorkPlace gaat helemaal terug naar de oprichting. Ik herinner me de eerste gesprekken met Wim en Wietse nog goed. Door de jaren heen hebben we altijd prettig samengewerkt. Ik heb veel geleerd van het grote netwerk en van kennishouders die bereid waren hun expertise te delen. Dat ervaar ik nog steeds iedere dag.

Ik blijf daarom graag betrokken bij Smart WorkPlace om andere leden te helpen bij het vertalen van vraag en aanbod en bij het ontwikkelen van goed onderbouwde worktech strategieën. Ook mijn relatie met AppsCRE.com kan waardevol zijn voor de Nederlandse markt. Dit biedt een laagdrempelige manier om marktinformatie te verzamelen over worktech-aanbieders en hun oplossingen.”

 

Delen: Twitter LinkedIn Facebook
Bram Aarntzen

Bram Aarntzen

Eigenaar, Aarntzen Business Consultancy BV

»

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven