WorkPlace Inside #8: Bram Aarntzen
Bram Aarntzen vertelt over zijn hobby, uitlaatklep en zijn vriendengroep. Tevens schetst Bram de parallellen tussen zijn rol als muzikant en zijn huidige baan als Solution Director bij Planon.
Muziek maken
Toen ik acht jaar werd heb ik voor het eerst muziekles gehad op de vrije woensdagmiddag – in Angeren. Dat is het dorp waar ik ben geboren en getogen en nog steeds op steenworp afstand woon. Via de plaatselijke schutterij werd de muziekles aangeboden en na mijn A-diploma mocht ik meedoen met het ‘grote’ orkest. Ik speelde toen trompet en samen met een vriend was dat onze gezamenlijke hobby. Na de basisschool heb ik tijdens de havo ook bij de harmonie in Angeren en het schoolorkest op het OBC in Bemmel gespeeld en hebben we veel lol gehad. Er kwam destijds nog een orkest bij en dat is de enige die waarin ik nu nog actief ben: dweilorkest de Deurdweilers, uit Angeren. Een paar jaar terug ben ik overgestapt van trompet naar sousafoon, dus naast musiceren is het ook een soort work-out met een instrument van 23 kilo.
Wat zorgde ervoor dat je met de Deurdweilers door bent blijven gaan?
Bijna alle avonden en weekenden alleen maar muziek maken liet weinig ruimte voor iets anders. Ik wilde ook andere dingen kunnen doen en ontdekken, zoals gezellig een avondje uit gaan en natuurlijk voldoende tijd overhouden voor mijn studie HBO Facility Management. Toen ik daarna de master Real Estate & Facility Management ging volgen moesten er duidelijke keuzes worden gemaakt. Met de Deurdweilers kon ik mijn studie en het stappen het beste combineren en hebben we prachtige momenten meegemaakt. Van meervoudig nationaal kampioen tot het opnemen van eigen cd’s en radio en TV-optredens tot deelname aan internationale festivals.
Welke parallellen zijn er tussen je muzikale en professionele carrière?
Er best wel een paar interessante vergelijkingen te trekken tussen mijn hobby en mijn werk bij Planon. Ik denk dat dit ook veel over mij als persoon zegt.
Fun. Zowel in mijn vrije tijd als in mijn werk vind ik het belangrijk dat er ruimte is voor humor. Lachen en gewoon plezier maken gaan in mijn wereld prima samen. Het gaat om de balans tussen gezelligheid en prestatie en beide zijn voor mij als een yin en yang met elkaar verbonden. Zowel in het orkest als in alle professionele teams waarin ik tot nu heb gewerkt, werden de beste prestaties geleverd wanneer er ruimte was voor de persoonlijke klik, humor en openheid waardoor je jezelf kan en mag zijn.
Presteren. Als fun het yin is, staat het yang met prestatie daarnaast. Presteren en humor gaan bij mij hand in hand. Altijd ben ik met ontwikkeling bezig, van mezelf, van anderen, van het team. Simpelweg moet er voor mij een ambitie zijn om in beweging te komen. Een prestatie halen geeft zoveel voldoening! Heeft een dweilorkest ook ambitie hoor ik je denken? Ja, toevallig deze wel! We hebben vanaf de oprichting tot heden een enorme groei doorgemaakt waaraan ik onder andere als voorzitter en muzikant actief heb bijgedragen. Van enthousiaste jonge kinderen tot meervoudig nationaal kampioen. Al 16 jaar op rij landden we in de top 3 van beste dweilorkesten in Nederland – een unieke prestatie is. Ieder jaar moet je jezelf weer overstijgen, maar de kick van het bereiken en behouden van de top is vergelijkbaar met het behalen van een professionele groeidoelstelling.
Team. Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Heel tof en opwindend is het om zelf te scoren, maar al vrij snel ontdekte ik dat het veel meer voldoening en rendement oplevert wanneer je anderen meeneemt en mee laat groeien in jouw succes. Samen groeien betekent letterlijk dat je heel goed naar elkaar moet luisteren zodat je goed op elkaar kan afstemmen. Je kunt de beste muzikanten of de beste talenten uit een organisatie in één team zetten, maar dat is geen garantie dat het mooi klinkt of dat er succes behaald wordt. Het is een systeem waarin iedereen een rol heeft en die rol kan veranderen. Bij het ene stuk heb je een solo en bij het andere stuk ben je de begeleiding. Een muzikant die graag vooraan staat heeft veel interactie met het publiek en is te vergelijken met een collega die bijvoorbeeld graag op een natuurlijke manier op een podium staat voor een presentatie. Ik vind het de kunst om een team in harmonie te laten functioneren – one band, one sound!
Is er nog een ‘rode draad’ na deze mooie analyse?
De rode draad door de afgelopen 15 jaar van mijn professionele en muzikale loopbaan is wat mij betreft samen te vatten als ‘bouwen’. Vanuit het perspectief van het dweilorkest hebben we ieder jaar een nieuw thema bedacht voor onze muziekkeus en daar kleding op ingekocht, optredens geselecteerd en tussendoor gebouwd aan jaarlijks hogere noteringen. Vanuit de professionele hoek begon ik na mijn HBO en Master-studie bij Planon waar ik als young-professional onder de vleugels van ervaren collega’s mijn talenten mocht ontplooien. Later heb ik bij Measuremen het boeiende proces van startup in Nederland naar internationaal opererende scale-up meegemaakt en kon ik mij in diverse commerciële rollen ontplooien door de vrijheid en hun vertrouwen dat ik kreeg. Nu ben ik weer terug bij Planon. In de rol van Solution Director ben ik omringd door gelouterde professionals die me verder helpen groeien en mag ik ondertussen zelf bouwen aan Smart Workplace oplossingen met een eigen team. Een combinatie dus om verder aan te bouwen!
Een bordspel om een teamdynamiek te verbeteren
maandag 10 januari
Bjièn, aanbieder van oplossingen voor bewustwording en inclusie van neurodiversiteit voor bedrijven, lanceert vandaag ...
Oproep tot actie tijdens Sustainability Day
maandag 10 januari
Krachtig leiderschap essentieel voor sociale en ecologische verduurzaming: ISS organiseert Sustainability Day op 4 februari ...