ESRS-standaarden bieden doorbraak in ESG-reporting
De Europese Unie heeft de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) definitief vastgesteld.De standaarden brengen grote veranderingen mee voor hoe bedrijven omgaan met duurzaamheid.
De ESRS zijn eind juli 2023 definitief vastgesteld om de rapportage over duurzaamheid en ESG-factoren (milieu, maatschappij en goed bestuur) binnen de EU nauwkeuriger en consistent te maken.
CSRD
De nieuwe standaarden zijn van toepassing op alle ondernemingen die onder de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) vallen, die de betrouwbaarheid van duurzaamheidsrapportage waarborgt. Naast rapportage zijn de ESRS bedoeld voor transformatie, en verwacht wordt dat ze ingrijpende veranderingen teweegbrengen in de manier waarop bedrijven omgaan met duurzaamheid. Ze zijn een belangrijke stap in de richting van ESG accounting, dat helpt bij het identificeren, meten en rapporteren van ESG-prestaties. Dit proces vereist zorgvuldige verzameling, analyse, documentatie en verificatie van gegevens volgens bepaalde normen en richtlijnen. Onafhankelijke assurance kan ook worden gebruikt om betrouwbaarheid te waarborgen.
Ondernemingen moeten hun strategie, beleid, implementatie en prestatie-indicatoren over duurzaamheid beschrijven. De eerste bedrijven die de ESRS zullen ervaren zijn grote ondernemingen met specifieke kenmerken. Beursgenoteerde ondernemingen met meer dan 500 medewerkers moeten al vanaf boekjaar 2024 rapporteren over duurzaamheid.
ESRS
De ESRS bestaan uit twee generieke standaarden (ESRS 1 en ESRS 2) en drie topical standaarden (ESRS E1 t/m E5, S1 t/m S4 en G1). De generieke standaarden behandelen concepten als dubbele materialiteit, rapportage over de waardeketen en hoe informatie moet worden verzameld. De topical standaarden behandelen specifieke onderwerpen zoals klimaatverandering, vervuiling en circulaire economie.
De ESRS zijn ontwikkeld in samenhang met de CSRD en andere duurzaamheidswetgeving. Het doel is meer openheid over duurzaamheidsprestaties en verbetering van strategieën en beleid op het gebied van duurzaamheid. Ze zijn een belangrijke stap naar een duurzame toekomst en zorgen ervoor dat ondernemingen verantwoordelijkheid nemen voor hun impact, transparantie bieden en bijdragen aan een betere wereld.
Meer artikelen van Smart WorkPlace
Heeft ieder kantoor een hotdoghouse nodig?
woensdag 15 november
Organisaties huisvesten soms wel vijf generaties op hun kantoor, elk met andere behoeften en verwachtingen. Het inspelen ...
SWP op Locatie: Alles over de gezonde en duurzame werkomgeving
woensdag 15 november
Samen bouwen aan een duurzame en gezonde werkomgeving. Inspirerende sprekers behandelen dit thema tijdens de SWP op Locatie ...