Rondetafelgesprek Hybride Werken: ‘Communities creëren zelf hun werkplek’

<span>Rondetafelgesprek Hybride Werken: ‘Communities creëren zelf hun werkplek’</span>

Het hybride werken heeft een vlucht genomen sinds de gezondheidscrisis, maar wat betekent dit voor organisaties en hoe gaat de werkomgeving van de toekomst eruit zien? Zes experts bogen zich tijdens de Workplace Xperience over deze vragen en gaven hun inzichten. “Het kantoor wordt een ecosysteem voor verschillende plekken."

Min of meer noodgedwongen werden we de afgelopen twee jaar bekend met het thuiswerken en we hebben de snelste digitale verandering ooit doorgemaakt. De corona-periode heeft het hybride werken een flinke zet gegeven. Maar wat is hybride werken nu precies en wat betekent het? “Het zorgt dat we meer nadenken over de leefbaarheid van het gebouw en de aspecten geluk en welzijn voor medewerkers”, trapt Heijme van Gellecum van AM af. “Vroeger richtten we ons vooral op functionaliteit in een gebouw, nu voegen we daar elementen als toekomstbestendigheid en flexibiliteit om in te spelen op nieuwe situaties aan toe: ‘Reinventing the office’.”

De gezondheidscrisis leerde ons dat we kritischer mogen onze forenstijd en de balans tussen werk- en privé. Annelou de Groot van IWG: “Nu we het fijne hebben ervaren van het kunnen variëren van werkomgeving, soms zonder forenstijd, worden deze elementen wellicht nog belangrijker dan andere arbeidsvoorwaarden. Belangrijk is dat de werkgever een gezonde en gelukkige werknemer als doel heeft, maar daarbij de energiedoelstellingen niet uit oog mogen verliezen.” Gerda Steplstra van Cushman & Wakefield voegt daaraan toe dat het vanwege de populariteitsgroei van hybride werken nóg belangrijker wordt om de identiteit van je organisatie concreet te maken. “Weet waar je voor staat om alle belangrijke elementen samen te vatten in een kantoor dat voor je werkt. Diversiteit is daarbij een sleutelwoord, luister goed naar wat het individu wil en heb aandacht voor verschuivende wensen.”

Flexplek in je wijk

De afgelopen jaren merken we dat werk en privé meer in elkaar wordt verweven. Volgens Nils Bonder van AM zien we die beweging terugkomen in de blauwdruk van de werkomgeving van de toekomst: “Ontwikkelaars moeten de stap moeten zetten om op kantoor meer mogelijk te maken dan het traditionele werken. Het moet eenvoudiger worden om tussen de middag te sporten, je boodschappen te doen of bijvoorbeeld een lange wandeling te maken om je hoofd leeg te maken. Daarnaast moet je thuis kunnen werken als je dat wilt en jezelf kunnen opladen en focus kunnen creëren.” Daar sluit Stelpstra zich bij aan: “Dat betekent meer dan ontmoetingsruimtes creëren. We gaan naar multifunctionele omgevingen. ’s Ochtends wil je wellicht een kop koffie drinken met collega’s en in de middag wil je met klanten bellen op een stillere plek. Creëer dus een omgeving die aan verschillende behoeften voldoet: een ecosysteem voor verschillende plekken. Dat kan ook betekenen dat je binnen je eigen wijk een flexplek ontwerpt.”

Scala van mogelijkheden

Anno 2022 staat de War for Talent, het strijden om talent aan je organisatie te binden, centraal. Welke dynamiek gaat de beweging geven en hoe gaan we daar onze vastgoedvoorraad op inrichten en eventueel aanpassen. Wegdam: “Het vergt meer dan een lease-auto en een bonus om talent over te halen. Het vraagt om een kantoorindeling met een aantal hangouts, met belevingen zoals een PlayStation en een biljarttafel. Al is dat misschien alweer ouderwets. Daar moet je dus constant meegaan en het merk creëren en uitdragen. Laat je identiteit in de huisvesting terecht komen.” Van Beek: “De locatie en de omgeving is cruciaal, bijvoorbeeld of het een knooppunt is van openbaar vervoer. Dat bepaalt mede de levendigheid en het gebruiksgemak.” Bonder besluit: “Medewerkers worden steeds kritischer. Ze vragen zich bijvoorbeeld af waarom het gebouw nog niet WELL-gecertificeerd is of waarom bepaalde voorzieningen niet getroffen zijn. Het gaat om het scala van mogelijkheden die je biedt. Je wil de hoogopgeleide Young Professional aan de start van de loopbaan aan je koppelen, maar je wilt ook de senior medewerkers bij je houden. Ook hier is het sleutelwoord flexibiliteit.”

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven