Zijn we allemaal astronauten?
"Zijn we allemaal astronauten?", deze en nog veel meer vragen worden beantwoord tijdens de WorkPlace Xperience op 14 en 15 maart in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.
De Workplace Xperience zit bomvol keynotes, stands, sprekers en experiences. In dit artikel krijg je inzicht in alle keynotes en onderwerpen.
Hospitality is geen term, maar a way of life – Petra de West
Hoe kun je de beleving van medewerkers, bezoekers en klanten van je kantoorpand verbeteren? En het verschil maken in de strijd om talent? Petra de West, general manager van HEYDAY Hospitality en Designer van de WorkPlace Xperience 2023, gelooft dat je door het toepassen van de hospitality-gedachte binnen je gehele bedrijfsvoering je impact maakt én onderscheidend bent als organisatie. Samen met alle collega’s binnen HEYDAY Hospitality legt Petra elke dag de verbinding met de gast en de interne organisatie. Petra weet als geen ander hoe je de mens centraal stelt en daarmee de volledige (facilitaire) organisatie mensgerichter maakt. Dit doet ze vanuit de gedachte 'hospitality is geen term, maar een way of life'. Benieuwd hoe je dit ook kan doen? Petra neemt je graag mee in de wonderen wereld van Hospitality. Je gaat met concrete handvatten naar huis!
Duurzaam by design – Jim Teunizen
De druk op organisaties om CO2-uitstoot te verminderen neemt toe. Traditionele ver(bouw) processen nemen in het bouwproces aardig wat CO2-uitstoot voor hun rekening. Ook hier veel innovatie. Er zijn mogelijkheden om te bouwen met bouwmaterialen die CO2 opslaan i.p.v. uitstoten. Dat vraag wat van bouwers, maar ook van opdrachtgevers. Jim Teunizen is expert op gebied van circulair bouwen. Hij brengt je op de hoogte van nieuwe wet- en regelgeving, de mogelijkheden om duurzame impact te maken bij verbouwingen, welke circulaire verdienmodellen er zijn en hoe je CO2-uitstoot voorkomt in concept ontwikkeling en besluitvorming.
The Powerplant Office – David Kulen
Hoe kan het kantoor met hospitality en design energie en flow faciliteren? Powerplant heeft als visie werkplekken te maken die de gebruiker meer energie geven dan waar ze mee binnenkwamen. De kracht van planten creëert energie met eten en drinken, circulair design en de standaarden van WELL zijn een platform waar we mee verder gaan en de integratie van een geprogrammeerde merkbeleving zorgt voor betekenis en aantrekkingskracht.
Is uw organisatie al klaar voor 2050? - Andy van den Dobbelsteen
Het klimaat verandert sneller dan de modellen voorspelden, de reductie van onze CO2-uitstoot gaat langzamer dan gepland en de biodiversiteit holt achteruit. We beseffen nauwelijks wat dit gaat betekenen, maar mogen daar best bezorgd over zijn. De beste strategie: vandaag al handelen alsof het 2050 is, rekening houdend met het dan heersende klimaat, de dan geldende randvoorwaarden voor energie, water en grondstoffen, en gericht op de gezonde, biodiverse leefomgeving die we dan willen hebben. Bij de TU Delft is men bezig om vóór 2030 aan alle eisen van 2050 te voldoen en dat heeft betrekking op alle thema’s en scopes.
Annual Workspace Report – Vincent Le Noble
Dat er de afgelopen vijf jaar veel veranderd is in kantoor omgevingen is geen nieuws, maar wat de gevolgen voor het daadwerkelijk gebruik zijn geweest en wat deze mogelijk nog voor ons allen gaan betekenen lijkt voor iedereen nog het grote vraagstuk. Meer dan 15 jaar verzameld Measuremen data over het daadwerkelijke gebruik van kantooromgevingen. En tijdens Workplace Experience presenteert Vincent Le Noble Oprichter en CEO van Measuremen het Annual Workplace Report. Als bezoeker van Workplace Experience en als gewaardeerd community lid van Smart Workplace ontvangt u alle inzichten van het afgelopen jaar met een vergelijking van de jaren ervoor. Ook brengt Vincent voorbeelden aan van werkplek professionals die u misschien nieuwe inzichten opleveren en tenminste tot denken aanzetten. Samen geven we invulling aan een toekomstbestendige werkomgeving.
Van claimen naar delen – Sandra Brunia & Hairo van den Berg
'Van claimen naar delen', dat is de titel van de keynotepresentatie van Sandra Brunia en Hairo van den Berg. Hoe binnen de Rijksoverheid, producten, diensten en expertise op facilitair gebied, allemaal richting een duurzame en hybride werkomgeving bewegen, delen Sandra en Hairo graag hun kennis en inzichten.
Duurzaam vastgoed is pas goed! – Reinier van den Berg
Een groot deel van onze tijd zitten we binnen. In de gebouwde omgeving. Niet verwonderlijk dat een aanzienlijk deel van onze uitstoot en impact op de planeet hier mee samenhangt. Toch kunnen we die impact sterk verminderen. En het levert extra voordelen op. Duurzame gebouwen zijn comfortabeler, gezonder voor de gebruikers, vaster in waarde en zeker op termijn een stuk goedkoper qua energie!
Zijn we allemaal astronauten? – Jacqueline Schlangen (foto)
De keynote gaat over de invloed van de sociale, mentale en fysieke gezondheid in een superflexibele werkomgeving. Het Center for People and Buildings (CfPB) doet al 21 jaar onderzoek naar mens, werk en werkomgeving. In het collectieve onderzoeksprogramma Werk in Transitie ontwikkelt het CfPB kennis over hybride werken. Tijdens de WorkPlace Xperience zullen ze uitkomsten van Werk in Transitie over het thema gezondheid delen, waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen sociale, mentale en fysieke gezondheid.
Brede Welvaart – Jack Stuifbergen
Als 16-jarige start Jack Stuifbergen met het wassen van de ramen in de buurt. Vervolgonderwijs vindt hij niet nodig, hij gaat ondernemen! Jack vertelt over zijn eerste kennismaking met Wajongers en hoe een van die Wajongers zijn ogen opende. Zijn missie was vanaf dat moment duidelijk: sociaal ondernemen en geen schoonmaak verkopen, maar impact. Anno 2023 is duurzaamheid is niet meer vrijblijvend. Met de komst van de CSRD moeten we allemaal met de billen bloot en rapporteren over onze maatschappelijke impact. Ben je klaar om impact te maken en samen te gaan voor een mooiere wereld waarin we de brede welvaart omarmen? Jack neemt je mee in zijn inspirerende verhaal.
Hybride werken of anders werken? – Maaike van Kats
Kunnen we verder gaan dan hybride werken en echt anders gaan werken? De politie is een grote organisatie van zo’n 70.000 medewerkers met een zeer omvangrijke huisvestingsportefeuille uiteenlopend van eenheidsbureaus, schietbanen, cellencomplexen, teambureaus en meldkamers. De politie kent een grote diversiteit aan werkprocessen (van kantoormedewerker tot arrestantenverzorger en van wijkagent tot laborant). Net als in andere organisaties is het hybride werken onderwerp van gesprek. De politie kijkt daarbij in de volle breedte en kijkt niet alleen naar de mogelijkheden om hybride te werken maar verbindt de kansen van op afstand (samen)werken aan de doelen van de organisatie, welzijn van medewerkers, duurzaamheid en de huisvestingsopgave. De politie noemt dit ‘Anders Werken’.
Al deze keynotes en meer zijn te zien op 14 en 15 maart tijdens de WorkPlace Xperience, benieuwd naar het hele contentprogramma? Bekijk deze hier!
De onderschatte waarde van vergaderingen
dinsdag 19 december
Vergaderingen zijn veel meer dan momenten van overleg: ze vormen een spiegel van de cultuur binnen jouw organisatie. In ...
CSU start met facilitaire adviestak
maandag 27 november
Als grote facilitaire dienstverlener krijgt CSU geregeld klantvragen over maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de noodzaak ...