Cirkelstad jaagt realisatie van circulaire gebouwen aan
Iedereen heeft het over circulaire gebouwen. Maar wat is dat precies en hoe krijg je dat voor elkaar. Cirkelstad is een publiek-private beweging die daarbij helpt.
Cirkelstad is niet echt een stad, maar een beweging, ontstaan tussen publieke én private ondernemers die op zoek waren naar oplossingen. Hoe krijgen we reststromen terug in de keten? Hoe krijgen we alle talenten in de wijk benut? Door samen te werken in een open dialoog, ontstonden er nieuwe zienswijzen, nieuwe oplossingen.
Grondstoffenvoorraad
Het gaat bij Cirkelstad om twee zaken: onze grondstoffenvoorraad is eindig en het aantal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt loopt op. Bij de eerste gaat het om hergebruik van materialen en stromen in de gebouwde omgeving. Maar om het groen in stad te brengen. “Al het groen kan mobiel gemaakt worden en op die locaties geplaatst worden in de stad ten behoeve van de leefbaarheid, het creëert ontmoetingsplaatsen en verbindt mensen in het beheer.
Menselijk
Maar ook de menselijke kant pakt Cirkelstad op: van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar leer/werkplekken bij de partners, tot mensen die met hun talent willen ondernemen. En daarnaast zet Cirkelstad in projecten de bewoners aan het werk. Zij kunnen ideeën aanreiken over de gewenste ontwerpen van buitenruimtes, de architectuur van de gebouwen of juist de inrichting van gebouwen.
In verschillende regio’s is Cirkelstad al actief: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, maar ook Arnhem, Nijmegen en de Drechtsteden. De partners zijn het kloppende hart van Cirkelstad. Zij zijn in de regio actief op de projecten waarvan we de ervaringen delen. Het kan gaan over het opstellen van beleid, norm, instrumenten of de uitvoering van een werk. Elke regio heeft een spinner, coördineert en ziet toe op de voortgang.
Old School New School
Mooie voorbeelden zijn er al te vinden. Zoals het project ‘Old School New School’ in Utrecht. In dit project wordt er onderzocht hoe materialen van oude scholen kunnen worden hergebruikt voor de bouw van de nieuwe scholen. Door deze manier van werken ontstaat er een circulair model en worden de materialen die vrijkomen bij de sloop niet meer afgedankt, maar hergebruikt bij nieuwe bouwprojecten.
En neem het nieuwe, oude kantoor van Urban Climate Architects: sinds deze week heeft het intrek genomen in een voormalig garagepand, dat is herontwikkeld tot kantoor. Met veel groen in het pand, wat een akoestische functie heeft, positief is voor de luchtkwaliteit en als ruimteverdeler gaat fungeren.
Links oude situatie, en rechts na de verbouwing
Kijk hier voor nog veel meer voorbeelden.
Bron: Cirkelstad
Een goed onderbouwde 'worktech' strategie met Bram Aarntzen
zaterdag 22 januari
Na 15 jaar in de branche zet Bram Aarntzen de stap naar zelfstandig ondernemerschap. Aarntzen is al jaren SWP-Expert geweest ...
GRIP Facility nieuwe partner Smart WorkPlace
vrijdag 21 januari
GRIP Facility begon in 2016 met de ambitie om het beheer van facilitaire contracten te revolutioneren. Als nieuwe partner ...