In LAB42 ontmoeten AI-ondernemers en studenten elkaar
In september 2022 opent het nieuwste gebouw op Amsterdam Science Park de deuren: LAB42. In LAB42 werken ondernemers, onderzoekers en onderwijs samen aan belangrijke tech-vraagstukken van morgen.
Hoewel LAB 42 pas in september de deuren opent, kunnen MKB-bedrijven en scale-ups zich vast inschrijven voor een kantoorruimte in LAB42. Het duurzame en circulaire gebouw dat ontworpen is met een vierde ‘o’ in het achterhoofd: ontmoeting.
Onderwijs- en onderzoeksruimtes, werkplekken, studieplekken en vooral veel groen en licht. Marlies Veldman, UvA-projectmanager van de bouw, kijkt met vertrouwen vooruit naar de opening. “Dit gaat hopelijk voldoen aan verwachtingen van de bewoners, maar nog mooier zou het zijn als we de verwachtingen ook kunnen overtreffen.” De combinatie van de bijzondere inrichting en de aansluiting met het Science Park, waar ongeveer 2.300 studenten in AI en digitale innovatie, 175 bedrijven en 500 onderzoekers te vinden zijn, maken LAB42 tot een hub op het gebied van digitale innovatie en AI.
Kantoren
In het hart van het gebouw hangt de brug, met daaromheen plaats voor de kantoren voor MKB, andere bedrijven en scale ups op het gebied van AI. Eén van de favoriete onderdelen van Veldman. “De brug is de verbinding tussen het geroezemoes van horeca en studenten op de begane grond en de stilteplekken voor onderzoeksinstituten bovenin. Hier loopt het een over in het ander en gaat het bedrijfsleven de studenten en onderzoekers ontmoeten.”
Potentieel personeel
Die ontmoeting kan een oplossing zijn voor een van de grote uitdagingen van tech-bedrijven in Nederland: het vinden van geschikt gespecialiseerd personeel. Dat (potentiële) personeel zit straks in het gebouw zelf. Geïnteresseerde ondernemers kunnen kiezen uit een flexplek in het gebouw, een vast bureau of een kantoor waar tussen de 2 en 10 werkplekken te realiseren zijn.
Elkaar zien zitten
Het vele daglicht en de open ruimtes zorgen voor een gezond werkklimaat. Het grote atrium met hoog plafond, speelse vides en gevarieerde werkruimtes, maken bewoners goed zichtbaar voor elkaar. “Omdat je elkaar ziet is het makkelijk even naar elkaar toe te lopen voor een overleg of kennis te maken. Die zichtbaarheid zorgt ook voor een bepaalde levendigheid in het gebouw, je ziet wie waar aan het werk is.”
Energieneutraal en circulair
Een van de bijzonderheden en uitdagingen van de bouw en het ontwerp is dat LAB42 een energieneutraal gebouw van 12.000 vierkante meter is. Dit betekent dat het gebouw net zoveel energie produceert als het nodig heeft. Daar zijn onder meer 1800 vierkante meter zonnepalen voor nodig. “Die pasten niet allemaal op het dak, dus zochten we naar creatieve oplossingen”, zegt Veldman. Dat werd de zuidwest gevel. Daar verdicht een patroon van open en gesloten panelen zich naar de top van het gebouw toe. Een verwijzing naar een binaire code, als knipoog naar de informatica die in het gebouw onderwezen wordt.
Op schema en binnen budget
Als het gebouw halverwege juni opgeleverd wordt, is het de beurt aan de UvA en de faculteit om LAB42 in te richten en gereed te maken voor de gebruikers. Halverwege augustus moet het gebouw echt klaar zijn. Veldman: “Dan is in 4 jaar en 6 maanden een totaal nieuw gebouw gerealiseerd, op schema en binnen budget, dat is iets waar we – in een tijd vol onzekerheden op allerlei fronten - trots op mogen zijn. Vanaf het begin stonden de neuzen dezelfde kant op: de architect, aannemer, bouwvakkers en projectbetrokkenen vanuit de UvA hebben strak samengewerkt. En dat zie je in het eindproduct.”
Fotocredit: Geert Broertjes
Een bordspel om een teamdynamiek te verbeteren
maandag 10 januari
Bjièn, aanbieder van oplossingen voor bewustwording en inclusie van neurodiversiteit voor bedrijven, lanceert vandaag ...
Oproep tot actie tijdens Sustainability Day
maandag 10 januari
Krachtig leiderschap essentieel voor sociale en ecologische verduurzaming: ISS organiseert Sustainability Day op 4 februari ...