Leefkracht, samenwerking en flexibiliteit pijlers nieuwe werkomgeving Menzis
Leefkracht, samenwerking en flexibiliteit. Dat zijn de drie pijlers waarmee Menzis de nieuwe werkomgeving van de medewerkers faciliteert. In het zojuist verschenen Smart WorkPlace 5 leest u er alles over.
Bart In ’t Velt, adviseur huisvesting en welzijn, en Agnes ten Cate, projectmanager begeleidingstraject, leggen in een interview uit dat Menzis het verschil wil maken voor mens en maatschappij. In ’t Velt: “Dat vraagt om een gezonde organisatie, waar medewerkers hun energie en talenten goed kunnen inzetten. Dat faciliteert de nieuwe werkomgeving met het accent op drie pijlers: leefkracht, samenwerking en flexibiliteit.”
Leefkracht
Bij leefkracht gaat het volgens In ’t Velt om meer dan vitaliteit alleen: “Het gaat erom dat jij de dingen kan doen die jij belangrijk vindt. We hebben dit vertaald naar de werkomgeving. Wij willen dat mensen prettig en arbo-technisch goed kunnen werken. Dat leidt tot betere resultaten en werkt preventief rond verzuim. Leefkracht zie je op allerlei manieren terug in de nieuwe werkomgeving: in de inrichting, met het ICT-middelen en via het stimuleren van nieuw gedrag.” Daarbij is volgens In ’t Velt variatie belangrijk, evenals adoptie door medewerkers.
Menzis deed op haar locaties ook onderzoek naar nieuwe mogelijkheden voor een gezonde werkomgeving. Zo werd een van de verdiepingen een jaar lang een ‘Living Lab’, waar Menzis samen met partners experimenten deed. Daarbij werd onder meer onderzoek gedaan naar het gebruik van kleur, de effectiviteit van en bereidwilligheid tot korte workouts, naar de beleving van het klimaat en het effect van virtual reality op meer focus en energie.
Activiteitgericht werken
De nieuwe werkomgeving van Menzis is ontwikkeld voor activiteitgericht werken. De medewerkers worden uitgenodigd om steeds de werkplek te kiezen die het beste past bij het werk dat zij gaan doen. Ten Cate gelooft in deze manier van werken: “Het is net als thuis: je eet aan de keukentafel, je slaapt in je slaapkamer en je poetst je tanden in de badkamer. De inrichting van die plekken helpt je daarbij.” Ten Cate ziet het als een voordeel dat een medewerker meerdere keren per dag een andere werkplek kiest: “Daarbij ontmoet je steeds andere collega’s. Zo leren we elkaar beter kennen en leggen we makkelijker verbinding. De ervaring leert dat elkaar leren kennen de basis is voor betere samenwerking. En dat leidt tot betere resultaten.”
SamenGezond op het Werk
Menzis maakt ook gebruik van de interventies van SamenGezond op het Werk, die zij zelf als dienst ontwikkelt. In ’t Velt: “Menzis wil in plaats van focus op ‘ziekte en zorg’ het accent leggen op ‘gezondheid en gedrag’. We experimenteren eerst zelf met de interventies voordat we die aan onze zakelijke klanten aanbieden. Daarvan profiteren onze collega’s en we leren ervan voor onze dienstverlening.”
SWP 5 bevat naast het interview over Menzis nog veel meer lezenswaardige artikelen. Wilt u daarom een exemplaar bestellen? Stuur een mail naar info@smartwp.nl. U krijgt het exemplaar dan toegestuurd.
Leest u SWP liever digitaal? Click dan hier voor een doorbladerbare PDF.
Frisse visie voor teamversterking
zondag 9 januari
Per 1 januari 2025 voegde Leon Coulier zich bij het team van FacilitylinQ, na een periode als commercieel verantwoordelijke ...
Acht op tien bedrijven monitoren de kantoorbezetting
zondag 9 januari
In de nasleep van de COVID-19-pandemie heeft de kantoorbezetting een aanzienlijke transformatie ondergaan. Bedrijven herzien ...