Werkgevers gaan op grote schaal over op het verstrekken van thuiswerkvergoedingen

Werkgevers gaan op grote schaal over op het verstrekken van thuiswerkvergoedingen

Meer dan de helft van de werkgevers heeft inmiddels de thuiswerkvergoeding ingevoerd. Dit blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN onder het Nederlandse bedrijfsleven.

Een half jaar geleden, bij het onderzoek We blijven thuiswerken - met andere vergoedingen, was dat nog maar 20 procent van de werkgevers. 2 euro netto per dag is de norm. Gelijktijdig met de invoering van de thuiswerkvergoeding worden de regelingen voor reiskostenvergoedingen aangepast.

AWVN voorziet dat het aantal werkenden dat een thuiswerkvergoeding ontvangt snel verder zal stijgen. Een en ander past volgens AWVN in de ontwikkeling naar een post-coronasituatie waarin bij veel bedrijven hybride werken (deels thuis, deels op de zaak of elders) helemaal is geïntegreerd in het bedrijfsbeleid.

De meeste werkgevers willen na de coronacrisis het hybride werken vasthouden. De norm wordt daarbij twee dagen per week thuiswerken en de rest op locatie. 60 procent van de werkgevers geeft dit aan. Verder stellen 9 op de 10 werkgevers vast dat medewerkers graag regelmatig thuiswerken.

Uit het AWVN-onderzoek blijkt verder dat tweederde (68 procent) van de werkgevers inmiddels de mobiliteitsregeling heeft aangepast of dat gaat doen. Het populairst is de overstap naar de waarjewerkt-regeling waarin een reiskostenvergoeding en thuiswerkvergoeding in één budget worden gecombineerd.

Het onderzoek Hybride werken wordt het nieuwe normaal – met andere vergoedingen is het tweede onderzoek waarin AWVN haar leden, het Nederlandse bedrijfsleven, vraagt naar de verandering in de plek van werken en de regelingen die daarbij horen. Het eerste onderzoek werd in het najaar van 2020 gehouden. Aan het ledenonderzoek namen bijna 450 werkgevers deel. Zij vormen een goede afspiegeling van het Nederlandse bedrijfsleven.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven