WorkPlace Inside #4: Bas Braaksma

WorkPlace Inside #4: Bas Braaksma

In de vierde aflevering vertelt Bas Braaksma van Openr over zijn passie voor duiken. Hij trekt parallellen met de werkomgeving – samenwerking is van groot belang – en legt uit waarom duiken hybride is.

Duiken

Bas: “Bij duiken draait het allemaal om een goede voorbereiding en het schetsen van een realistisch beeld. 

Bij duiken zijn er enerzijds interne factoren zoals het controleren van je equipment, het correct uitzoeken en uitpluizen van de dive site (welke struggles kan je tegenkomen), welk zeeleven kan er verwacht worden. Deze interne factoren heb je in eigen hand.

Anderzijds zijn er altijd externe factoren waarvan je afhankelijk bent zoals de weersomstandigheden, stromingen en drukte met andere duikers. 

Aangezien externe factoren continue bewegen is het des te meer belangrijk om de factoren die je in eigen hand hebt zo volledig en goed mogelijk voor te bereiden.”

Waarom is die voorbereiding zo belangrijk?

Bas: “Duiken doe je het liefst in de mooiste wateren met veel zicht en aantrekkelijk onderwaterleven, maar ook onder de juiste omstandigheden. Duiken is tijdelijk! Je bent afhankelijk van je lucht en hoe harder je moet werken hoe meer lucht je verbruikt en hoe minder lang je effectief onder water bent om te doen waar je voor kwam: Duiken! Een goede voorbereiding betekent dus ook dat je langer en/of effectiever kunt duiken. 

Bij duiken is het duidelijk stellen van het doel van de duik erg belangrijk. De wrakduik, de grotduik, de diepe duik, etc. Het zijn allemaal duiken, maar met verschillende doelen en dus vragen ze ook om een andere voorbereiding.”  

Wat is de stijl van leiding geven en waar liggen accenten in het samenwerken?

Bas: “Duiken doe je altijd met een buddy! Je buddy en jij doen samen de voorbereiding, zowel de eigen (eigen equipment, etc.) als de gezamenlijke (dive site, routing en buddy check). Met je buddy is het letterlijk ‘Samen uit en samen thuis’! Als je buddy bijna geen lucht meer heeft eindigt de duik! Krijgt er iemand last van zijn of haar oren, dan eindigt de duik! 

Boven water kunnen we communiceren zoals we dat altijd doen. Met de mond en in woorden. Onder water ben je overgeleverd aan handsignalen! Duiken is een gevaarlijke sport en het kan snel misgaan, communicatie is dan ook key en van te voren dienen de signalen duidelijk te zijn zodat er geen miscommunicatie ontstaat.” 

Zijn er parallellen met het hybride werken in een kantooromgeving?

Bas: “Met duiken zijn er nagenoeg geen verschillen. Bij het duiken ben je eigenlijk hybride aangezien je onder water alle vrijheid hebt om te doen wat je wilt en te gaan en staan waar je wilt. Je hebt wellicht nog wat verschillende opties in de zin van duiken in de zee, duiken in een meer of duiken in een zwembad, maar dan zijn de condities direct anders. Een zwembad heeft bijvoorbeeld geen stroming en het water is kraakhelder. Er kan dus afgewisseld worden met betrekking tot de omgeving waarin je duikt. Daarbij heeft iedereen zo zijn of haar eigen voorkeur. Mijn voorkeur is bijvoorbeeld duiken in de zee.”

Waarom de vergelijking tussen duiken vs. werken? 

Bas: “Op werkgebied gaat het uiteindelijk ook om een goede voorbereiding, duidelijke communicatie naar/van alle stakeholders en een efficiënte samenwerking met het team. De route zal niet altijd soepel verlopen en hier en daar loop je tegen zaken aan die je niet had voorzien. Key is hoe je hiermee omgaat, hoe goed je voorbereid bent en je in staat bent om stakeholders en het team toch mee te nemen naar de eindstreep.” 

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven