Het belang van akoestiek
Akoestiek is een onderbelicht punt in het ontwerpen van een gezonde en duurzame werkplek. Er zijn in Nederland geen duidelijke richtlijnen of standaarden. In deze blog kijkt Tarkett naar het belang van goede akoestiek.
Akoestisch geluid is het geluid dat ontstaat in de ruimte waarin men zich bevindt. Er zijn geen directe standaarden. De algemene eis luidt dat 'akoestisch geluid beperkt moet worden in ruimtes waar meerdere mensen langer dan tijdelijk verblijven'.
Informatie over akoestisch geluid
Een akoestische parameter die steeds actueler is geworden zijn de akoestische eigenschappen van de vloer. In tegenstelling tot contactgeluid, het geluid van lopen in de ruimte boven ons, beschrijft akoestiek hoeveel geluid er klinkt in de ruimte waarin we ons bevinden.
Er zijn geen Nederlandse standaarden voor ruimteakoestiek en ook in de rest van Europa is het relatief slecht gesteld met de meetmethoden voor akoestisch geluid.
Stof tot nadenken
Veel akoestische problemen kunnen met behulp van de juiste vloer worden opgelost. PVC- en linoleumvloeren met een geluidsisolerende rug zorgen vaak voor zowel een goede demping van contactgeluid als een laag akoestisch geluid. Dit geldt ook voor tapijt dat bovendien in vergelijking met andere soorten vloerbedekking voor een uitstekende demping van nagalm zorgt. Houd er echter rekening mee dat bij PVC- en linoleumvloeren met een dikke geluidsabsorberende rug een groter risico bestaat op indrukschade. Ook wordt dit type vloer gekenmerkt door een hogere rolweerstand, wat lastig kan zijn in bijvoorbeeld een ziekenhuisgang.
Houten en laminaatvloeren met akoestisch schuim kunnen goede contactgeluidisolatie bieden, maar hebben vaak een negatieve waarde wat betreft akoestisch geluid. Dit betekent dat er bij een houten vloer 'meer lawaai in de kamer is' dan bij een kale betonvloer. Het is mogelijk de geluidsisolerende eigenschappen voor akoestisch geluid bij houten en laminaatvloeren te verbeteren door de vloer volledig te verlijmen met de ondergrond, maar dit leidt dikwijls tot een verslechtering van de contactgeluidisolatie.
Tegenwoordig wordt er vaak bij de bouw al gebruik gemaakt van speciale akoestische vloerelementen, waardoor het hele probleem van contactgeluid al in de vloer wordt opgelost. Hierdoor ontstaat veel meer keuzevrijheid als het gaat om de oppervlaktematerialen, omdat u alleen nog rekening hoeft te houden met de akoestische eigenschappen en nagalmtijd.
Nagalmtijd
De tijd die nodig is voor het uitsterven van het geluid wordt de nagalmtijd genoemd. Harde, gladde oppervlaktes, zoals steen en houten vloeren, hebben een lange nagalmtijd. Het geluid weerkaatst vele malen in de ruimte voordat het wordt geabsorbeerd. Het is moeilijk om een exacte berekening van nagalmtijd van de vloer te maken, maar een vloer met vinyl en een schuimrug levert in het algemeen een kortere nagalmtijd op dan een vloer zonder deze vloerbedekking. Tapijt levert de beste isolatie voor contactgeluid.
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...
Mr.Green opent innovatief kantoorconcept in Zwolle
dinsdag 21 november
Met het nieuwe concept verhelpt Mr.Green verborgen leegstand met behulp van flexibele plug-and-play werkruimtes. De nieuwe ...