De waarheid over groene energie
Als je als bedrijf je energieverbruik wilt verduurzamen, bij wie moet je dan precies zijn? De Consumentenbond, Natuur & Milieu en Wise hebben de aanbieders op een rijtje gezet.
Ieder jaar kijken deze drie organisaties op onafhankelijke wijze bij welke energiebedrijven je nu echte groene stroom uit Nederland kunt kopen. Dus niet ‘schoon gewassen’ groene stroom uit Scandinavië, of stroom opgewekt met biomassa uit Canada. Nee, het gaat om in Nederland duurzaam opgewekte stroom uit windmolens, zonnepanelen en duurzame biomassa.
De top 4 ziet er als volgt uit:
1. Pure Energie
Het Twentse bedrijf Pure Energie heeft in heel Nederland meer dan 80 windturbines in eigen beheer. Dat is ook de reden dat het gegarandeerd kan zeggen dat het niet meer groene energie levert dan het zelf opwekt. Pure Energie is een pionier; de eerste windmolen werd al in 1997 geplaatst. Het bedrijf laat zien hoeveel huishoudens een windmolen of windpark kan voorzien van groene stroom.
2. Om
Om is het groene energiecollectief van 35 lokale (burger)initiatieven, die plaatselijke groene stroom produceren. Als klant van Om ben je ook aandeelhouder. Je mag meebepalen in welk duurzaam initiatief bij jou in de buurt moet worden geïnvesteerd. Zo blijft je geld binnen de regio. Wordt het een nieuwe windmolen of zonneweide? Je kunt stroom leveren als je die zelf opwekt, maar je kunt ook afnemer zijn van een van de aangesloten coöperaties.
3. Vandebron
Vandebron is een energiemarktplaats voor Nederlandse producenten van duurzame energie. Je kunt er kiezen tussen groene stroom van windmolens, zonnepanelen of biovergisters. Lokale stroomproducenten leveren direct aan de klant. VandeBron snoept geen percentage van de winst af, in plaats daarvan betalen leveranciers abonnementskosten. Hiermee maakt Vandebron traditionele, als tussenpersoon fungerende energiebedrijven overbodig.
4. Qurrent
Deze groene stroomleverancier én –producent heeft tevens eigen windmolens en als klant kun je een windtegoed aanschaffen (€55,-). Dan ben je 5 jaar mede-eigenaar van een windmolen. En dus wek je energie op, zo is de gedachte. Hoeveel energie dat is, hangt af van het weer. Hoe harder het waait, hoe hoger de opbrengst. Die opbrengst wordt vervolgens van je rekening afgetrokken. Hoeveel je bespaart op je kosten is niet direct duidelijk.
Een bijzondere aanbieder is Powerpeers. Deze koppelt opwekkers aan afnemers. Je kunt kiezen voor een real-time energiebron bij jou in de buurt of een andere plek naar keuze. Het platform biedt windenergie (89%), zonne-energie (9%) en waterkrachtenergie (2%). Alle groene stroom is in Nederland opgewekt, in windparken, zonneparken of een waterkrachtcentrale. Ook lokale opwekkers kunnen stroom aanbieden via Powerpeers. Kijk maar in onderstaand filmpje.
Zie hieronder het gehele aanbod van dit moment in een ranking gezet door de Consumentenbond, Natuur & Milieu en Wise.
Bron: Buy the Change.nl / Triodos
De onderschatte waarde van vergaderingen
dinsdag 19 december
Vergaderingen zijn veel meer dan momenten van overleg: ze vormen een spiegel van de cultuur binnen jouw organisatie. In ...
Duurzaam aanbesteden in de facilitaire sector: het kan!
dinsdag 19 december
We hebben de mond vol over duurzaamheid. In de praktijk blijkt duurzaam opereren een stuk weerbarstiger, concluderen deelnemers ...