Yvette, hoe sterk ben je?
Ik ben verontrust. We gebruiken te veel van de aarde. Het is tijd voor de beweging die circulair en duurzaam gedrag moet realiseren. Sprankelend en vol spirit. Zoals Yvette.
Met Yvette bedoel ik hier Yvette Watson, maar deze column gaat niet over haar als persoon. Meer is het dat ik Yvette zie als het zinnebeeld van een beweging die circulair en duurzaam gedrag van organisaties en mensen wil bevorderen. En dan vooral over de lange adem die deze beweging moet hebben. Een beweging die een transformatie in onze wereld van leven en werken moet bewerkstelligen.
Earth Overshoot Day
De zomer van 2018 was niet mijn zomer. Het was me vooral te heet. Maar goed, ik verstouw die dagen wel. Dat verstouwen lukte echter niet meer op woensdag 1 augustus: Earth Overshoot Day. Nog nooit viel de dag waarop we officieel meer van de aarde eisen dan de aarde ons kan geven zo vroeg in het jaar. Ieder jaar berekent het Global Footprint Network onze ecologische voetafdruk en onze biocapaciteit. Onze voetafdruk is hoeveel land en water we gebruiken om te voorzien in ons voedsel, woongebied en grondstoffen. En hoeveel bos en water er nodig is om onze uitstoot te absorberen.
De biocapaciteit is hoeveel de aarde van al die dingen in een jaar kan aanvullen. Als je die twee van elkaar aftrekt, dan kom je er snel achter dat we veel te veel gebruiken. “Het is een goede maat voor de impact die we hebben op de planeet. We gebruiken twee keer zo veel in een jaar als de aarde kan opbrengen”, legt ecoloog Joop de Kraker uit. “Het is belangrijk dat we letten op onze uitstoot en op ons afval. En we zouden eigenlijk genoegen moeten nemen met de ene planeet die we hebben,” aldus De Kraker.
Lego
Ik ben verontrust. Hoe gaat dit verder? Tal van internationale verdragen zijn er. Maar helpt dat echt? Genoeg foldertjes en politieke pleidooien. Wie gaat er zogezegd nou eens voor de troepen staan en neemt de boel op sleeptouw?
En toen kwam Lego. Ook in de zomer. Lego gaat haar milieubelastende plastic blokjes vaarwel zeggen. Vanaf 2030 wil de speelgoedgigant enkel nog duurzaam Lego produceren van plastic op basis van plantaardig materiaal. De eerste exemplaren zijn dit jaar nog in Nederland beschikbaar.
De ontwikkeling en productie van het plastic op basis van suikerriet is onderdeel van een groot verduurzamingsplan dat Lego in 2015 lanceerde. Het bedrijf wil dat in 2030 alle Legoblokjes geproduceerd worden zonder daarbij gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Om die doelstelling te behalen werden zo’n honderd werknemers aangetrokken en investeert het bedrijf zo’n 150 miljoen euro in het onderzoek en de ontwikkeling van duurzaam Lego.
Mooi nieuws, zo’n grote onderneming die zichtbaar duurzaam beleid maakt.
Phi Accelerator
Op 13 september vond de uitreiking van de ABN AMRO Innovation Challenge Award 2018 plaats tijdens het Green Buildings Congres van CFP. Die Award ging naar Phi Accelerator, een online platform, dat mensen in staat stelt mee te doen en mee te werken met doelstellingen ten aanzien van verduurzaming en die te vertalen naar hun dagelijks werk. De tool is gebaseerd op inzichten uit de psychologie en op enkele basismechanismen: mensen leren in groepen en leren door te doen. De jury benadrukte dat het bij het versnellen van verduurzaamheid om massa draait, dus om veel mensen en om de gedragsverandering en bewustwording. En daarmee kwam Yvette Watson op het podium. Sprankelend! Want dat valt direct op: de bevlogenheid en de energie spat er bij Yvette van af.
Maar goed, het gaat dus om die beweging die circulair en duurzaam gedrag moet realiseren. Of ook wel: het bestendigen van de planeet waarop we leven en werken. Gelukkig is daar het initiatief van Lego en van Phi Accelerator. Zo krijgt de beweging meer spirit. En geef die beweging ook een gezicht en een stem en noem haar wat mij betreft Yvette. Want die beweging moet het volhouden en heeft nog een lange weg te gaan. Yvette, hoe sterk ben je?
Lees deze en nog meer artikelen in de nieuwste editie van SWP, nr.3. Deze is binnenkort vanaf www.smartwp.nl in zijn geheel te lezen.
Frisse visie voor teamversterking
zondag 9 januari
Per 1 januari 2025 voegde Leon Coulier zich bij het team van FacilitylinQ, na een periode als commercieel verantwoordelijke ...
Acht op tien bedrijven monitoren de kantoorbezetting
zondag 9 januari
In de nasleep van de COVID-19-pandemie heeft de kantoorbezetting een aanzienlijke transformatie ondergaan. Bedrijven herzien ...