Onderzoeksgebouw VU bereikt hoogste punt

Op de VU Campus aan de Boelelaan in Amsterdam komt het trillingvrije Onderzoeksgebouw te staan. Onlangs bereikte het gebouw van cepezed het hoogste punt. Oplevering is eind 2023 voorzien.

Het gebouw is trillingvrij omdat wetenschappers er met zo’n 65 laseropstellingen zeer nauwkeurig metingen moeten kunnen doen. Het gebouw zal een breed scala aan faciliteiten en functies huisvesten voor onderwijs en onderzoek binnen het thema Human Health & Life Sciences en voor de afdelingen Natuurkunde, Neurowetenschappen en Aardwetenschappen. Voorbeelden daarvan zijn elektromicroscopie en trillingvrije laserlaboratoria met constante temperatuur en R&D faciliteiten voor samenwerking met derden. Maar ook campusvoorzieningen zoals horeca, ontmoetings- en vergaderaccommodaties. Er gaan ongeveer 500 mensen werken.

Het Onderzoeksgebouw bestaat uit twee delen: hoogbouw van 12 verdiepingen (57 meter) en laagbouw van 6 verdiepingen (30 meter). De delen zijn constructief losgekoppeld en alleen de laagbouw is trillingvrij. In de lichtstraat tussen de hoog- en laagbouw is de betonconstructie zichtbaar gelaten. Het beton maakt de enorme betonnen fundering onder de laagbouw tastbaar en legt een link naar het hoofdgebouw van de VU aan de overzijde van de Boelelaan. Door de lichtstraat lijkt het één gebouw en zo zal de gebruiker het ook ervaren.

Ondanks de complexe opgave en het noodzakelijke gebruik van beton bleef de ambitie overeind om er een duurzaam gebouw van te maken. Daar is vanaf de start van het ontwerp rekening mee gehouden. Zo krijgt het Onderwijsgebouw zonnepanelen, energiearme liften, LED-verlichting en waterbesparend sanitair. Het energiezuinig verwarmen en koelen van het gebouw gebeurt met een WKO-installatie. Het gebouw is door cepezed ontworpen volgens de richtlijnen van het BREEAM Nieuwbouw Ontwerpcertificaat.

Samen met het 0|2 Labgebouw en het Nieuwe Universiteitsgebouw is het Onderzoeksgebouw de vervangende nieuwbouw voor het verouderde W&N gebouw, dat in de nabije toekomst grotendeels wordt afgebroken.

Click hier voor een factsheet over het Onderwijsgebouw.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven