Live op het SWP Congres: Slimme gebouwen, gezonde gebruikers
Het SWP Congres is geopend door Vincent le Noble van Measuremen. "Vandaag krijgen we verse inspiratie van fantastische sprekers. Vandaag staat in het teken van slimme gebouwen en gezonde gebruikers. Belangrijk is de integrale aanpak; we reizen langs verschillende innovatieve projecten."
Het SWP Congres op 2 november in de Pyth in Utrecht gaat over ‘Slimme Gebouwen – Gezonde Gebruikers’.
Opening
Na Vincent was het vervolgens aan Jaco van Noppen, de ISS Workplace Manager of the Year om uitdagingen van de TU Delft Campus aan het licht te brengen. En vanzelfsprekend de bedachte oplossingen om dit in te vullen. Hij begon bij de missie die de technische universiteit voor ogen heeft: “Onderzoek, Onderwijs en Valorisatie zijn de drie onderdelen van de missie van TU Delft. We willen een omgeving creëren waar mensen maximaal impact maken voor een betere samenleving."
Thuiswerken heeft een compleet andere dimensie gekregen door de gezondheidscrisis. Tegelijkertijd zag Van Noppen dat mensen terugveren en weer naar kantoor komen. “Wij zijn aan zet om dit te faciliteren. We willen gebruikersgemak verhogen door betere benutting en hogere vindbaarheid. Daarnaast zien we kansen voor duurzaamheid, waarin we betere afstemming nastreven van de dienstverlening op het daadwerkelijke gebruik.”
The proof is in the pudding; daarom besteedde van Noppen aandacht aan de mogelijke opbrengsten van het programma. “Voor onderwijs schatten we 5 – 10 procent efficiënter gebruik van onderwijsruimten en 20 – 30 procent efficiënter gebruik van studieplekken. En ook voor het hybride werken zijn er mooie vooruitzichten. We rekenen op 20 tot 30 % efficiënter gebruik van kantoren en eenzelfde percentage voor het efficiënter gebruik van vergaderzalen.
Workplace Vitality
Marieke van Beurden van TU Eindhoven en Aad Vredenbregt van TNO spraken vervolgens vanuit Workplace Vitality Hub spraken vervolgens op het hoofdpodium over de gezonde werkomgeving voor de gebruikers op High Tech Campus in Eindhoven. Van Beurden: “De stof van corona is nog niet helemaal neergedaald, dus we ontdekken nu wat dat betekent voor onze werkomgeving. Er zijn nog veel vraagtekens: moet je kantoor een clubhuis worden en moet er een barista komen?”
Hoe pak je dat dan aan, die reis naar een vitale, flexibele hybride werkomgeving? Van Beurden: “Er zijn 9 fundamenten van een gezond gebouw. In de workplace vitality hub willen we mensen inzicht geven over hun vitaliteit en inspelen op die fundamenten. Data is een belangrijk fundament en levert een belangrijke bijdrage. We richten ons op aspecten als digitale infrastructuur, groen en biophilic design, fitnessmogelijkheden, buitenruimten en meer.”
Van Beurden illustreerde het belang om meteen aan de slag te gaan met vitaliteit. “Zorg ervoor dat medewerkers wandelend kunnen vergaderen. Zorg dat wandelingen te beoeken zijn in het vergadersysteem, bijvoorbeeld ‘Wandelroute Y’. Zo hebben mensen het idee dat ze aan het werk zijn. Geef ook aan hoe lang je aan het wandelen bent. Het duurt 30 minuten en dan ben ik terug op deze plek. Dat matcht, want dan begint mijn volgende vergadering. Zorg ook voor een fysiek begin en eindpunt.”
De onderschatte waarde van vergaderingen
dinsdag 19 december
Vergaderingen zijn veel meer dan momenten van overleg: ze vormen een spiegel van de cultuur binnen jouw organisatie. In ...
Duurzaam aanbesteden in de facilitaire sector: het kan!
dinsdag 19 december
We hebben de mond vol over duurzaamheid. In de praktijk blijkt duurzaam opereren een stuk weerbarstiger, concluderen deelnemers ...