Met groen gebouwen energieneutraal, klimaatrobuust en natuurinclusief maken
Hoe creëer je groen met waarde om kantoorgebouwen en andere gebouwen energieneutraal, klimaatrobuust en natuurinclusief te maken? Met dat doel bracht de branchevereniging VHG de handleiding ‘Het Levende Gebouw’ uit.
Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad, nam dinsdag 7 mei het eerste exemplaar van de handleiding Het Levende Gebouw in ontvangst. De handleiding Het Levende Gebouw gaat over groen op, aan en in gebouwen. Het is een boekwerk vol inspirerende ideeën voor prettige groene gebouwen. Gebouwen die bijdragen aan het integraal aanpakken van de maatschappelijke uitdagingen op het gebied van wateroverlast, hittestress, energie, gezondheid, biodiversiteit en circulariteit.
Gezien de opgave om te verdichten en te vergroenen binnen en buiten de steden, was er vanuit de markt vraag naar een uitgave over levende groene gebouwen. Het antwoord is deze handleiding, met voorbeelden van gerealiseerde projecten en inspirerende toepassingen, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en ervaringen uit de praktijk. Ook faal-en succesfactoren in aanleg, gebruik en onderhoud komen aan bod. Daarbij is uiteraard ook aandacht voor het tijdig betrekken van een groenprofessional en het belang van deskundig onderhoud.
Voor wie
De informatie is bedoeld om groenprofessionals, opdrachtgevers, architecten, landschapsarchitecten en projectontwikkelaars te helpen en inspireren bij het integraal ontwerpen, bouwen en beheren van levende gebouwen. Ook provincies en gemeenten die aan het begin staan van het proces van (her)ontwikkeling van een locatie kunnen veel hebben aan deze handleiding.
Vervolg op De Levende Tuin
Deze handleiding is een vervolg en verdieping op de succesvolle handleiding De Levende Tuin versie 2, gepubliceerd in 2018. Dat gaat over groen bij woningen, bedrijven, zorg- en onderwijsinstellingen en in de openbare ruimte. U kunt beide handleidingen zowel samen als los van elkaar gebruiken.
Gebruik
U vindt in deze handleiding tal van ideeën om uw ontwerpen aan te vullen en uw opdrachtgevers te helpen en te enthousiasmeren. U kunt deze handleiding ook gebruiken in gesprekken waaraan verschillende professionals, gebruikers of bewoners deelnemen en waarbij groen ook goed inzetbaar is voor het oplossen van niet-groene vraagstukken. Zo komt u met diverse partijen tot integrale groene oplossingen voor gebouw(en) en locaties.
Opzet
De informatie is geordend binnen 19 thema’s onder de groene tabbladen, zoals water, temperatuur, luchtkwaliteit, duurzame materialen, biodiversiteit, geluid, ontspannen en ontmoeten of voedsel en bloemen.
Om heel gericht de meerwaarden van groen te belichten zijn er de mindmaps onder de bruine tabbladen. Voor elk type gebruiksfunctie van een gebouw is een eigen mindmap toegevoegd. Deze geeft een overzicht van de verschillende meerwaarden van groen. Deze meerwaarden worden ook kort toegelicht. Daarnaast is er een mindmap over Het Levende Gebouw in relatie tot diverse gebouwcertificeringen.
Documenten
Net als voor de handleiding De Levende Tuin kunt u bij deze handleiding diverse losse hulpmiddelen gebruiken zoals een handige kaart met het bloemlabel Het Levende Gebouw en een korte presentatie met enkele voorbeelden en toelichting. Deze komen binnenkort via deze website beschikbaar.
Ondersteuning
Heeft u vragen of wilt u ondersteuning bij het gebruik van de handleiding? Neem contact op met VHG Ondernemershelpdesk via ondernemershelpdesk@vhg.org bellen naar 030 659 55 50. VHG zal over het gebruik van deze handleiding ook weer enkele workshops verzorgen.
Openingsfoto: Dakpark hoofdkantoor Breevast, Vivaldistraat Amsterdam.
Basiscursus WorkPlace Management: “Naar een ecosysteem ...
zaterdag 25 november
Eindelijk was het zo ver: de eerste dag van de basiscursus WorkPlace Management. Op een treffende locatie: het Koning Willem ...
CSRD: KANS OF BEDREIGING?
woensdag 22 november
Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace ...