WorkPlace Inside #1: Joris van Eijkeren
In de nieuwe rubriek WorkPlace Inside delen we persoonlijke verhalen van onze SWP Experts. Wat zijn hun drijfveren? Wat doen zij in hun vrije tijd? Welke gave ervaringen willen ze graag met jou delen? We trappen af met Joris van Eijkeren. Hij vertelt over zijn zeiltocht met vijf Heijmans-collega's op de Noordzee waarbij de zeilboot zijn tijdelijke werkomgeving was.
De zeiltocht
Joris over zijn zeiltocht: “De tocht was super! Alles zat mee. Vrijdag van Nieuwpoort naar Harwich in 15 uur met halve wind kracht 5 en zon. Zondag voeren we aan de wind met weer windkracht 5-6 terug naar Nieuwpoort.”
De werkomgeving tijdens je zeiltocht was je boot. Wat is dan belangrijk in deze werkomgeving?
Joris: “Een zeiljacht heeft een binnen en een buiten. Binnen heb je de kajuit met eettafel, navigatiehoek en keuken, essentieel voor de inwendige mens en het moraal. Buiten heb je de kuip waar je de meeste tijd doorbrengt; de plek ook waar de corebusiness van het zeilen plaatsvindt – daar is het stuurwiel om de juiste koers te varen en de boot optimaal ten opzichte van de wind te laten presteren. Ook alle lijnen en lieren om de zeilen mee te bedienen zitten in de kuip. Tenslotte heb je constant informatie nodig over de voortgang van je werk, hiervoor is het dashboard met inzicht in de belangrijkste data zoals positie, boot- en windsnelheid, diepte en koers.”
Enthousiast vertelt Joris over de grote verschillen die er zijn. “Op kantoor heb je ruimte, weinig echte risico’s en kan je weg wanneer je wil. Hoeveel anders is dit op een zeiljacht op zee. Ik heb het even op een rij gezet!”
Orde en netheid
Belangrijk aan deze kleine werkomgeving is dat het opgeruimd is. Als het één grote spaghetti van touwen is in de kuip en je plotseling overstag moet dan heb je een probleem.
Veiligheid
Veiligheid op zee is cruciaal. Op een zeiljacht van 12 meter op de Noordzee in harde wind, hoge golven en of en toe een containerschip in de buurt, is veiligheid in deze werkomgeving een must. Overal goed bij nadenken, geen risico’s nemen, reddingsvesten om, aanlijnen en goed vasthouden. Mocht het mis gaan dan moet je weten waar vuurpijlen en reddingsvlot liggen.
Leuke bemanning
Op kantoor ook belangrijk, maar daar kan je weg weet je nog. Maar een paar dagen met zes man op slechts een paar vierkante meter op zee betekent geen ruzie krijgen want je kan geen kant op of je moet gaan zwemmen. Verdraagzaamheid en humor zijn key!
Betrouwbaarheid
Als op zee je navigatiesysteem uitvalt loop je niet even naar IT om het te laten fixen. Alles aan boord moet super degelijk en betrouwbaar zijn en mocht er toch iets gebeuren (wat altijd het geval is … ) dan heb je de gereedschapskist, oplossingsvermogen en creativiteit nodig om je te redden uit die situatie.
Zonnebrand
Als op kantoor de zon naar binnen schijnt laat je de zonwering zakken of je gaat ergens anders zitten. Op de boot zit je zeker in deze tijd van het jaar zomaar 12 uur lang buiten in de zon. Smeren dus!
Werken, eten, drinken, slapen
Als je op kantoor klaar bent met werken ga je naar huis om te eten en te slapen, althans de meeste van ons. De boot is een klein wereldje waar je alles doet; werken, koken, eten, slapen, toilet gaan. Onder alle omstandigheden. De boot moet dit allemaal goed faciliteren anders is er kans op scheurbuik of muiterij!
Tijdens je zeiltocht geef je leiding aan meevarenden. Wat is dan de stijl van leiding geven en waar liggen accenten in het samenwerken?
Joris: “Interessante vraag. Nu ik er zo over nadenk is het afhankelijk van de omstandigheden een mix van verschillende stijlen. Is het rustig weer dan is het laissez-fair en stel ik graag de vraag aan de bemanning wat in een bepaalde situatie de beste keuze zou zijn. Ik vind het leuk om mensen wat te leren en dat werkt goed door ze eerst zelf over de oplossing na te laten denken. Samenwerken is essentieel op een zeilboot en ik laat het in eerste instantie aan het team om te bepalen wie welke taak doet. Mensen presteren het nou eenmaal het beste als ze iets doen wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Je komt altijd snel achter competenties van mensen tijdens zeilen en die moet je inzetten. In hectische situaties waarin snel gehandeld moet worden ben ik directiever. Er moeten dan keuzes gemaakt worden op basis van kennis en ervaring en het team heeft dan snel behoefte aan een duidelijke taakverdeling. En als die snelle overstag of het reven van het zeil dan weer gelukt is roep ik wel: “Goed gedaan mannen! Top team zijn we!” Altijd goed voor de teamspirit!”
Zijn er parallellen met het hybride werken in een kantooromgeving?
Joris: “Op het eerste gezicht lijken die er misschien niet te zijn, de boot moet immers blijven varen en alle bijbehorende activiteiten vinden plaats op de boot. Je zou kunnen zeggen dat wanneer we onder rustige omstandigheden lang op dezelfde koers varen iedereen wel de vrijheid heeft om zijn eigen tijd in te delen. Als je wil kan je de zeilen nog optimaler trimmen om harder te varen, maar je kan ook even gaan liggen. En net als bij een project of tender met een deadline is het op bepaalde momenten letterlijk alle hens aan dek. Op een gemiddeld kantoor is vaak wel sprake van enige spreiding van werkdruk terwijl het op een boot soms uren rustig is en dan opeens weer volle bak hectiek.
En je kan natuurlijk kiezen om binnen te zitten of buiten. Maar heel eerlijk … die twee meter verschil is niet echt vergelijkbaar met hybride werken tussen kantoor en thuis.”
In WorkPlace Inside #2 de volgende expert: Kees Rezelman.
Meer artikelen van Joris van Eijkeren
CSRD: KANS OF BEDREIGING?
woensdag 22 november
Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace ...
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...