Duidelijke keuzes, ook als die pijn doen
In de week van de circulaire economie kijken we terug naar de 4e Round Table Duurzame Impactmakers. Chris Steensma, projectleider CO2-prestatieladder bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaf zijn visie op circulariteit.
Chris Steensma legt uit dat de RVO niet alleen actief is in de bedrijfsvoering maar ook in de keten waardoor het mogelijk is om circulariteit ruimer te interpreteren: “Belangrijk is daarom voor ons de circulaire inkoop, want als we dat aan het begin van de keten goed doen, kunnen we vervolgens in de hele keten meenemen.”
Marktwerking
De oproep om circulair te werken komt steeds meer vanuit opdrachtgevers. Chris ziet dat het effect heeft: “FMHaaglande richt een van onze kantoren in Den Haag in en komt daar zelf met de vraag of ze daarbij gebruik mogen maken van gebruikte spullen uit hun opslag. Vervolgens gaan wij als opdrachtgever daarover met hen het gesprek aan. En juist dat gesprek tussen leverancier en op drachtgever is van groot belang.” Chris volgt op met “Alle overheden zijn momenteel bezig met maatschappelijk verantwoord inkopen, inclusief circulariteit. Op het moment dat we dat ook gaan terugzien in mantelcontracten gaat dat helpen om de gewenste versnelling te krijgen.” Het end-of-life van een product moet daarbij ook duidelijk bekeken worden. “Er is nog een wereld op dit gebied te winnen, onder meer door aan de leverancier bij het begin van onder andere de contractafspraken te vragen wat er aan het eind van de lifecycle met een product gebeurt. Gaan ze in de shredder, worden ze uit elkaar gehaald of worden ze gerefurbished?
Ditzelfde sentiment geld ook voor eten, duurzaam lunchen op werk is een belangrijk onderdeel van een circulaire toekomst. Chris wijst op twee RVO-locaties – Utrecht en Assen – met pilots waar vegan catering wordt aangeboden: “Dat gaat goed omdat er in samenwerking met de cateraar – goede lekkere alternatieven worden aangeboden.”
SDG's
Het belang van SDG's en andere meetpunten voor circulariteit en duurzaamheid zijn van groot belang volgens Chris. “Je hebt dan namelijk een uniforme meetbron die je voor de langere termijn kunt
inzetten. Los van de wisselingen in politiek en beleid.” Toch blijft ook inlvoed van overheid belangrijk volgens Chris, maar meer als rolmodel. “Ik vind dat de overheid bij circulariteit duidelijk de regie moet pakken met de middelen die we daarvoor hebben. Zoals met Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Van opleggen blijf ik echter geen voorstander. Dat moet echt het laatste redmiddel zijn.” Chris vindt wel dat er om het doel te halen zaken moeten veranderen: “We moeten, ik zei het al, als overheid de regie pakken en duidelijke keuzes durven maken. Ook als die pijn doen. Want als we op deze voet doorgaan en niets veranderen in gedrag en onze omgang met grondstoffen gaan we het zeker niet halen.”
“Doe het samen en leer van elkaar.”
Lees het volledige Round Table verslag hier.
Een bordspel om een teamdynamiek te verbeteren
maandag 10 januari
Bjièn, aanbieder van oplossingen voor bewustwording en inclusie van neurodiversiteit voor bedrijven, lanceert vandaag ...
Oproep tot actie tijdens Sustainability Day
maandag 10 januari
Krachtig leiderschap essentieel voor sociale en ecologische verduurzaming: ISS organiseert Sustainability Day op 4 februari ...