Bye bye wegwerpbekers

Bye bye wegwerpbekers

Per 1 januari 2024 neemt Nederland afscheid van de wegwerpbeker. Maar waarom is dat? Wat zijn de voordelen van een herbruikbare beker? En hoe pakt FMHaaglanden deze logistieke uitdaging aan?

Begin volgend jaar is de wegwerpbeker exit. In de koffiecorners van alle FMH-panden waar een barista je koffie maakt, is een herbruikbare beker al de standaard. Voor de automaten op de etages zijn nu nog kartonnen wegwerpbekers beschikbaar. Maar ook hier zijn deze binnenkort verboden. - Projectleider Michiel van Noort bij FMHaaglanden

Regels

Vanaf januari 2024 mag je ook geen plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen gebruiken voor consumptie ter plaatse. Denk aan in de kantine, op kantoor, in de snackbar of op een festival. Heeft je bedrijf vanwege een speciale reden toch plastic wegwerpbekers of maaltijdverpakkingen nodig? Dan mag je ze blijven gebruiken. Wel moet je 75 tot 90 procent van de verpakkingen zelf inzamelen voor hoogwaardige recycling.

Michiel van Noort beschrijft de uitdagingen voor FMHaaglanen. "Voor de automaten op de etages zijn nu nog kartonnen wegwerpbekers beschikbaar. Maar ook hier zijn deze binnenkort verboden. FMH wil het invoeren van een herbruikbare beker bij de automaten zorgvuldig doen. Het maken van een goede keuze is complexer dan het lijkt."

Logistieke uitdaging

Elk pand is anders. Dat geldt ook voor de plekken waar de automaten staan. Is daar bijvoorbeeld ruimte voor de bekers? Maar ook: hoe zorgen we dat de voorraad wordt aangevuld? En: hoe verzamelen we gebruikte bekers en hoe maken we die schoon? Zo heeft niet elk pand een vaatwasser. Ook zijn niet overal collega’s aanwezig die het beheer van de bekers kunnen doen. Daarbij kijken we ook of mogelijk personen met een afstand tot de arbeidsmarkt een rol kunnen spelen. We hebben inmiddels een inventarisatieronde langs de kantoren gedaan. In april en mei spreken we de facilitair managers om de (on)mogelijkheden verder in kaart te brengen. Het kan zelfs zijn dat verbouwingen nodig zijn.

"FMH heeft een groot verzorgingsgebied met vijftien panden. Elk pand en zelfs iedere verdieping heeft eigen (on)mogelijkheden. Wat ook een rol speelt, zijn de contracten met de verschillende koffieleveranciers. Bij sommigen móeten we bekers afnemen, omdat dat contractueel vastligt. Het is belangrijk dat we de overgang naar herbruikbare bekers in een keer goed doen. We willen gebruik maken van de kennis en innovatiekracht van de markt. We zoeken een beker die prettig drinkt, handig is in gebruik en duurzaam is. Daarnaast staan we voor een logistieke uitdaging."

Lees het volledige interview met Michiel van Noort hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven