Het gebruik van kleur in onderwijsruimtes
Kleurgebruik op vloeren en muren heeft een enorm effect op de look & feel van een onderwijsruimte. Oliver Heath zet het voor Smart WorkPlace partner Interface in een blog op een rijtje.
De kracht van goed ontwerp is met name in het onderwijs van belang. Als kinderen op jonge leeftijd positieve ervaringen in het onderwijs opdoen, inspireert en stimuleert dit hen, en komt daar een passie voor leren uit voort. Als ze eenmaal betrokken zijn, motiveert dit hen in de verdere leerweg en nemen ze deze passie en kennis mee de wijdere wereld in – daar profiteert het kind, de onderwijsinstellingen en zelfs de economie van.
Maar door budgetten die onder druk staan, zijn de mogelijkheden vaak beperkt. Hoe kunnen we de look & feel van een ruimte toch optimaal beïnvloeden? Kleurgebruik op vloeren en muren heeft daarbij een enorm effect.
Welke kleuren zorgen nu voor creativiteit en concentratie? Natuurlijk spelen culturele en sociale invloeden hierbij een rol, maar als we naar kleuren met universele aantrekkingskracht kijken, zien we dat de op natuur geïnspireerde kleuren de meest positieve ervaringen teweegbrengen. Dit kan het beste worden uitgelegd aan de hand van de Ecological Valence Theory.
Groen staat bekend als de gemakkelijkste kleur voor het netvlies om waar te nemen en zorgt voor de beste concentratie, op de lange termijn. Uit onderzoek is gebleken dat studenten die een groen dak bekeken naar een vermoeiende taak, in tegenstelling tot een betonnen dak, minder fouten maakten en over het algemeen een betere concentratie lieten zien. Diverse studies hebben aangetoond dat groen ook bevorderlijk is voor de leesvaardigheid.
Om te voorkomen dat het kleurenschema te monochromatisch wordt, is het slim om soms warmere tinten aan de andere kant van het kleurenwiel in te zetten. Door blauw en groen met geel, oranje of rood te combineren, kan dit een levendige en vrolijke atmosfeer creëren.
Met betrekking tot leren:
- Rood zorgt voor alertheid en aandacht voor detail
- Oranje wordt gezien als uitnodigend en sfeerverhogend, wat de neurale werking verbetert
- Oranje wordt ook verondersteld de zuurstoftoevoer naar de hersenen te verhogen, en wordt aanbevolen om te gebruiken in examenruimtes om studenten te stimuleren
- Geel draagt bij aan verhoogde creativiteit en positiviteit
Zoals met alles, geldt ook hier dat we deze gedurfde kleuren gematigd gebruiken, vooral omdat jongere leerlingen gevoelig zijn voor spanning en overprikkeling. Breng daarom hier en daar kleurelementen aan op vloeren, muren en meubilair om de aandachtsspanne en stemming te verbeteren in plaats van alle muren rood te schilderen, wat kan zorgen voor onrust.
Om het welzijn van studenten te bevorderen, dienen we rekening te houden met de patronen die we bijvoorbeeld ook in het meubilair toepassen. We hebben een voorkeur voor natuurlijke patronen en hebben hiervoor een biophilic radar ontwikkeld. Dit zorgt voor een stressvermindering van maar liefst 60% en heeft een herstellend en ontspannend effect.
In de Hackney Garden School (zie openingsfoto), zijn delen van biophilic design ook in de ruimte geïntroduceerd als boslandschap in diverse kalmerende tinten groen.
In het algemeen kunnen kleuren een rendabele en impactvolle manier zijn om stimulerende, opwekkende onderwijsruimtes te creëren. Ze kunnen zowel puur als speels zijn en hoeven niet met zwart of grijs tinten gecombineerd te worden, zoals vaak wel het geval is in de horecabranche en werksetting. Koele tinten zijn geschikt om een gevoel van kalmte en focus te bewerkstelligen, terwijl warme tinten helpen om studenten alert en gelukkig te laten voelen en eveneens een jeugdige touch aan het interieur toevoegen. Fijne bijkomstigheid is dat deze kleuren ook in kunstwerken met natuurlijke patronen verwerkt kunnen worden om zo een extra boost aan de ruimte te geven. Waar wacht u nog op? Het is de hoogste tijd om de kleurenwaaier erbij te pakken!
Flexwerken: hoe optimaliseer je bureauruimte op kantoor?
zaterdag 22 januari
Steeds meer moderne kantoren kiezen voor flexwerkplekken. Daarmee is het optimaliseren van bureauruimte belangrijker geworden, ...
Een goed onderbouwde 'worktech' strategie met Bram Aarntzen
zaterdag 22 januari
Na 15 jaar in de branche zet Bram Aarntzen de stap naar zelfstandig ondernemerschap. Aarntzen is al jaren SWP-Expert geweest ...