64% werkgevers neemt mensen met psychische variatie niet aan

64% werkgevers neemt mensen met psychische variatie niet aan

Op de krappe arbeidsmarkt laten werkgevers kansen liggen, doordat ze mensen met een psychische variatie niet aannemen. Dat is onterecht, want met de juiste begeleiding voegen zij zeldzame en unieke kwaliteiten toe.

"Werkgevers geven eerlijk toe dat ze het spannend vinden om iemand aan te nemen met een verleden van psychische variatie", vertelt Moreaux. Volgens haar vinden bedrijven het lastig om in te schatten wat kwetsbaarheid ze gaat kosten.

"Psychische variatie"

Voor de term psychische variatie is geen eenduidige omschrijving, legt psycholoog Nicole Moreaux van SpecialistenNet uit. Het komt erop neer dat iedereen wel een bepaalde vorm van psychisch lijden of kwetsbaarheid heeft, die bij tegenslag de kop opsteekt. "Met de term psychische variatie kom je af van stempels die bij stoornissen horen. Als je de stempel stoornis opgeplakt krijgt, betekent dat niet dat je gek bent. Psychische variatie gaat wat vrijer om met de kwetsbaarheden van een mens", aldus de psycholoog. In Nederland heeft 43 procent van de bevolking ooit te maken gehad met een psychische stoornis, berekende het Sociaal en Cultureel Planbureau in 2018. En 64 procent van de werkgevers wil mensen met een psychische kwetsbaarheid niet aannemen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg.

Stilzwijgen bij sollicitatie

Actrice en documentairemaker Hanna Verboom heeft persoonlijk ervaren hoe het is om te leven met bipolariteit. Vroeger werd Verboom op het hart gedrukt om hier niet over te praten, omdat ze anders ‘nooit ergens aan het werk zou komen’. Dat is precies hoe het niet moet, vindt psycholoog Nicole Moreaux van SpecialistenNet. "Er wordt nog steeds weinig over gemoed gepraat, vooral op de werkvloer. Angst om te praten over mentale problemen is onnodig."

"Werkgevers geven eerlijk toe dat ze het spannend vinden om iemand aan te nemen met een verleden van psychische variatie", vertelt Moreaux. Volgens haar vinden bedrijven het lastig om in te schatten wat kwetsbaarheid ze gaat kosten. "Terwijl het veel oplevert en kwaliteiten toevoegt die een organisatie ontbeert. ADD’ers zijn vaak creatieve mensen, die out of the box denken. Iemand uit het autismespectrum kan detailgericht werken en precies zijn, terwijl mensen met angsten vaker inlevend zijn, iets wat in de zorgwereld goed van pas komt."

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven