Kantorenmarkt kent behoedzame start in 2023
Het gebruik van kantoorruimte door huurders en kopers kwam in het eerste kwartaal van 2023 uit op 165.000 m². Dit komt neer op een daling van 11 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, aldus Cushman & Wakefield.
Daarmee kent de kantorenmarkt een voorzichtige, maar toch ook solide start van het jaar 2023. Tweederde van alle opnames in Nederland vindt plaats in de vijf grootste steden. Met een opname van ongeveer 51.000 m² is Amsterdam de koploper en goed voor ruim een derde van de Nederlandse transactiedynamiek.
Toplocaties in trek
In de recente periode heeft zich een zekere polarisatie afgetekend. Toplocaties in Nederland zoals de vijf grote steden zijn nog steeds in trek. Meer in de regio is het rustiger op de markt. Jos Hesselink, Associate Research Lead bij Cushman & Wakefield: “Kantoorhoudende organisaties die op zoek zijn naar huisvesting, hadden dit kwartaal genoeg redenen om nog even de kat uit de boom te kijken. Ten eerste was er weinig kwalitatief hoogwaardige kantoorruimte op de markt beschikbaar. Daarbij gaat beschikbare ruimte nog steeds weg voor de hoofdprijs. De tweede reden is dat er sinds de start van het vierde kwartaal een gure economische wind waait, als gevolg van inflatie, renteverhogingen en kostenstijgingen. Tot slot, maar niet minder belangrijk: veel organisaties hebben nog geen beleid op de verhouding thuiswerk en werken op kantoor. Ze hebben een afwachtende houding, al dan niet met behulp van een verlenging van de bestaande huurovereenkomst."
War for talent blijft aanhouden
Kantoorhoudende organisaties zitten in een spagaat. Ze balanceren overduidelijk tussen enerzijds het afwegen van nieuwe economische risico’s zoals de kans op een langere periode van beperkte economische groei en anderzijds het moeten anticiperen op een blijvend krappe arbeidsmarkt. Zo daalde de werkloosheid in het eerste kwartaal van 2023 zelfs naar 3,5% van de beroepsbevolking. Alleen al hierom willen bedrijven zich presenteren als aantrekkelijke werkgevers om succesvol te zijn in de War for Talent.
Hoog huurprijsniveau
De krappe marktsituatie zorgt voor een sterke stijging van het huurprijsniveau. In Amsterdam zijn er door deze situatie veel nieuwe kantoorgebouwen in aanbouw genomen. Deze nieuwe kantoorgebouwen zijn vaak hoogwaardiger en vooral ook duurzamer. In Utrecht en Den Haag zorgt een mismatch tussen vraag naar hoogwaardige kantoorruimte en het beschikbare aanbod in de twee steden voor minder opname. Beide steden hanteren een voorverhuureis die snelle realisatie van nieuwe kantoorgebouwen hindert. Kantoorgebruikers proberen steeds meer flexibel te blijven en zetten zich daarom niet meer vanzelfsprekend aan een kantoorgebouw vast waarvan de realisatie soms nog jarenlang op zich kan laten wachten. In Den Haag speelt een vergelijkbare dynamiek rondom het stationsgebied. Veel plannen met een lange horizon, terwijl de kantorenleegstand zich al jaren rond het frictieniveau bevindt. Het is voor veel gebruikers inmiddels lastig om passende huisvesting te vinden.
Benieuw wat de rest van de kwartaalcijfers van Cushman & Wakefield zeggen? Lees hier verder.
GRIP Facility nieuwe partner Smart WorkPlace
vrijdag 21 januari
GRIP Facility begon in 2016 met de ambitie om het beheer van facilitaire contracten te revolutioneren. Als nieuwe partner ...
Jessie Bekkers-van Rooij nieuw directielid HEVO
vrijdag 21 januari
Jessie Bekkers-van Rooij, treedt per 14 februari 2025 toe tot het directieteam van HEVO, met een bijzondere focus op zorgvastgoed ...