HR en AI komen samen om burnout te voorspellen
![<span data-olk-copy-source='MessageBody'>HR en AI komen samen</span> om burnout te voorspellen](https://content.lingacms.nl/upload/sw_220a4a1d/images/news-large/hr-en-ai-komen-samen-om-burnout-te-voorspellen_1_9nSvmX.jpg?v=20250213093334)
Een burn-out kost een werkgever gemiddeld €100.000 per langdurig uitgevallen medewerker. Toch ontbreekt bij veel bedrijven een effectieve manier om verzuim te voorspellen en te voorkomen.
Nancy Pronk en Boudewijn Mos lanceerde dit jaar Qogni.com, een AI-platform dat burn-outklachten signaleert voordat ze leiden tot langdurig verzuim. Door een uniek voorspellend algoritme en een AI Health Buddy helpt Qogni bedrijven om medewerkers gezond en productief te houden. De interesse vanuit verzekeraars, arbodiensten en HR-afdelingen groeit snel, en Qogni positioneert zich als een gamechanger in de €3,3 miljard kostende markt van werkgerelateerd ziekteverzuim.
Inzetten op preventie
In Nederland kampt 19% van de werknemers met burn-outklachten, wat jaarlijks leidt tot 11 miljoen verzuimdagen. De directe kosten voor werkgevers lopen in de miljarden, los van de impact op productiviteit en bedrijfscultuur. Qogni biedt een internationale schaalbare oplossing: Bedrijven krijgen toegang tot een AI-gestuurd platform dat risico op langdurig verzuim analyseert op basis van anonieme gezondheidsdata, stressfactoren en leefstijlpatronen. Vervolgens ontvangen medewerkers gepersonaliseerde aanbevelingen op het gebied van voeding, slaapoptimalisatie, en stressmanagement, zonder dat privacy in het geding komt.
“Burn-outpreventie is een blinde vlek in veel organisaties. We zien dat bedrijven al miljoenen investeren in welzijnsprogramma’s, maar vaak te laat ingrijpen,” zegt Boudewijn Mos, Managing Director van Qogni. “Met Qogni maken we verzuim voorspelbaar én voorkombaar. Dat levert niet alleen winst op voor bedrijven, maar met name voor werknemers. En zet je een werknemer in zijn kracht, dan verdient het bedrijf dit ruimschoots terug.”
Bedrijfsgestuurde gezondheid
Waar traditionele arbodiensten zich richten op reactieve zorg, zet Qogni in op data-gedreven preventieve oplossingen. Dit sluit aan bij een bredere trend: bedrijven nemen steeds vaker zelf het initiatief om medewerkers gezond en productief te houden. “Gezondheidszorg verschuift van behandelen naar voorspellen,” zegt Nancy Pronk, COO van Qogni en expert in AI-gedreven preventieve zorg. “We combineren medische wetenschap met biohacking en AI om burn-out voor te zijn. Bedrijven die dit nu implementeren, hebben over vijf jaar een enorm competitief voordeel.”