Data dient het belang van de werkomgeving
In een wereld waar de dynamiek van werkplekken snel verandert, helpen data en inzichten bedrijven om hun ruimtes effectief te beheren. Smart WorkPlace sprak hierover met Vincent le Noble, CEO van Measuremen.
Een gesprek over de uitdagingen en kansen in de huidige markt, over cruciale cijfers voor besluitvorming en de lessen die zijn geleerd uit het werkplekgebruik van het afgelopen jaar.
Na Covid 19 is de wereld van de werkomgeving sterk aan het veranderen. Wat doen deze veranderingen in de markt met het beleid van Measuremen?
Vincent le Noble: “Al ver voor de pandemie zagen wij dat bezetting, benutting en activiteiten in de werkomgeving onderhevig zijn aan constante verandering. De pandemie heeft deze veranderingen van hoe en waar we werken versneld. Daar waar we voor de pandemie een gemiddelde bezetting van 45 procent zagen, is deze na de pandemie naar 30 procent gedaald. En dat alles doordat de werkomgeving thuis – of een andere plek dan kantoor – een permanent onderdeel van onze mogelijkheden is geworden.”
“Tijd- en plaatsonafhankelijk werken was – net als de analyses van activiteiten – altijd een onderdeel van ons onderzoeksgebied. Een logisch vervolg is de vertaling naar Workplace Analytics die onze klanten helpen beslissingen te nemen. Onze Customer Success Executives voeren dan ook veel meer gesprekken over hoe dergelijke feiten en cijfers een bijdrage leveren aan de organisatiedoelen van onze klanten. Daarnaast heeft Measuremen zich nog verder ontwikkeld in permanente dataverzameling, met behulp van sensortechniek. De overname van de smart office solution iBASX (voorheen onderdeel van HEYDAY) was hiervoor een logische stap in onze verdere professionalisering. Hiermee konden we direct een groter palet aan klanten bedienen met reserveringen voor werkplek- en vergaderruimten, realtime beschikbaarheid van werkplekken en vergaderruimten, gecombineerd met onze eigen Workplace Analytics-platform.”
Welke data of cijfers zijn momenteel het meest cruciaal voor bedrijven bij het nemen van beslissingen over hun werkruimtes?
“Een gemiddelde bezettingsgraad zegt een organisatie nog niet zo veel. Deze wordt pas cruciaal wanneer je deze combineert met bijvoorbeeld een sharing ratio. Dit zegt iets over het aantal werkplekken ten opzichten van het aantal medewerkers. Door een lagere gemiddelde bezetting kan al een goede indicatie ontstaan waar een besparing van dure vierkante meters mogelijk is. De specifieke gemiddelde bezettingsgraad per afdeling of zelfs per etage of gebouw zijn dan de handvatten om veranderingen door te voeren. Dezelfde bezettingsgraad, gecombineerd met activiteitenanalyses uitgedrukt per werkplektype, geven weer gelegenheid om de balans te vinden tussen samenwerk en individueel werk. Hiermee kunnen workplace professionals de beste werkplek creëren, op basis van behoefte en gebruik.”
Dit interview is onderdeel van het SWP Magazine #13. Lees het volledige interview hier.
De onderschatte waarde van vergaderingen
dinsdag 19 december
Vergaderingen zijn veel meer dan momenten van overleg: ze vormen een spiegel van de cultuur binnen jouw organisatie. In ...
Duurzaam aanbesteden in de facilitaire sector: het kan!
dinsdag 19 december
We hebben de mond vol over duurzaamheid. In de praktijk blijkt duurzaam opereren een stuk weerbarstiger, concluderen deelnemers ...