Van quiet quitting tot quiet hiring; de stille revolutie
'Quiet quitting' is een trend waar veel organisaties in het afgelopen jaar mee te maken kregen. Maar hoe zit het met de andere kant van die kwestie, 'Quiet hiring'?
In dit artikel geeft Linda Mostert van YNNO haar visie op deze nieuwe trend.
Quiet quitting
In de nasleep van wat deskundigen de Great Resignation noemen, is er een interessante trend opgedoken die onze aandacht verdient. Terwijl velen hun huidige werkgever (willen) verlaten in hun zoektocht naar een betere werk-privébalans en meer vervulling, zijn er anderen die kiezen voor de benadering ‘quiet quitting’. Medewerkers doen dan alleen nog het hoognodige en schuifelen stilletjes richting de uitgang. Dit jaar is het fenomeen quiet hiring ontstaan: een nieuwe trend op de flexibele, moderne arbeidsmarkt die erg interessant is voor organisaties. Wat houdt quiet hiring in en hoe kunnen hier als werkgever op inspelen?
Waar hebben we het over?
Te midden van deze ontslaggolf, zagen we een nieuwe beweging op de arbeidsmarkt ontstaan: quiet quitting. Dit is niet het dramatische, publiekelijke ontslag dat je in films ziet, maar eerder een stille terugtrekking. Mensen die quiet quitten zijn misschien wel fysiek aanwezig of tussen bepaalde uren aan het werk, maar hebben emotioneel en mentaal afstand genomen van hun taken en verantwoordelijkheden. Ze zijn gedemotiveerd, zetten zich niet volledig in en zijn verminderd betrokken, maar nemen geen ontslag. Ze doen niets méér dan in hun functieomschrijving beschreven staat. Acting your wage wordt dit ook wel genoemd. Dat dit een onwenselijke situatie is voor zowel de werknemer als de organisatie, mag duidelijk zijn. Door onderzoeken naar de Great Resignation weten we dat de belangrijkste motivatoren voor werk zijn veranderd. Vooral waardering door de leidinggevende en de organisatie, een gevoel van gedeelde identiteit en ontwikkelmogelijkheden zijn flink gestegen in de rangorde.
Er is gelukkig ook een positieve kant van de medaille, die we quiet hiring noemen. Quiet hiring is dan ook dé trend van 2024, meent onderzoeksbureau Gartner, dat dit fenomeen een ‘win-win voor werkgevers én -nemers’ noemt. Quiet hiring is de tegenhanger van quiet quitting. Het is het toevoegen van nieuwe vaardigheden aan organisaties, zonder nieuwe medewerkers aan te nemen. “Je focust op de interne mobiliteit en inzetbaarheid van je huidige personeel, waarbij je de nadruk legt op het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en expertises, in plaats van dat je huidige medewerkers laat gaan en vervangt voor nieuwe krachten die je moet onboarden met alle kosten en inefficiënties tot gevolg”, zei Jurriaan Graaff, CHRO van leerplatform Studytube, afgelopen maart in een interview op Business Insider. Dit brengt veel voordelen met zich mee. Werknemers voelen zich gesteund en aangemoedigd om te groeien in hun huidige functie en uitstapjes te doen naar rollen of gebieden waar ze nog minder ervaring mee hebben, wat hun betrokkenheid vergroot en de kans op demotivatie verkleint.
Het effect van hybride werken
De arbeidswereld krijgt te maken met nieuwe uitdagingen en kansen, vooral door de opkomst van hybride werken. Volgens Gartner kan deze manier van werken bij werknemers enerzijds leiden tot een gevoel van isolatie en verminderde verbinding met het team en de organisatie als geheel. Anderzijds genieten ze juist van een betere werk-privébalans, verminderde pendeltijd en zelfs een gevoel algeheel meer succesvol te zijn. Voor organisaties kan het moeilijker zijn om de tekenen van demotivatie en desinteresse te herkennen bij werknemers, omdat er meer op afstand werken. Organisaties moeten proactief communiceren, virtuele sociale interacties faciliteren en ervoor zorgen dat werknemers zich betrokken en gewaardeerd voelen, ongeacht waar ze zich bevinden.
Quiet hiring wordt juist makkelijker, aangezien de toegenomen flexibiliteit ervoor zorgt dat medewerkers op grotere afstanden kunnen worden ingezet in een andere rol. Daarnaast kan verborgen talent worden ontdekt omdat interdisciplinair en digitaal samenwerken gestimuleerd wordt. Zo kunnen teams ook makkelijker van de kwaliteiten van medewerkers uit andere teams profiteren.
Hoe kunnen organisaties quiet hiring inzetten?
In 2024 zal het vermogen van organisaties om deze veranderingen te beheren en te benutten, een cruciale rol spelen in hun succes op de steeds veranderende arbeidsmarkt. Hoe kun je deelnemen aan deze stille revolutie van quiet hiring en quiet quitting verminderen? Vanuit YNNO zoeken we graag samen naar de oplossing, maar begin in ieder geval met deze zes actiegerichte stappen:
- Investeer in talentontwikkeling. Bied kansen voor werknemers om nieuwe vaardigheden te verwerven en hun expertise uit te breiden.
- Bevorder interne mobiliteit. Moedig medewerkers aan om carrièrepaden binnen de organisatie te verkennen en zich te ontwikkelen.
- Erken prestaties. Toon waardering voor de inspanningen van werknemers en erken hun groei.
- Creëer een cultuur van leren. Stimuleer voortdurende professionele ontwikkeling als een integraal onderdeel van de bedrijfscultuur. Waardeer fouten die worden gemaakt.
- Maak gebruik van data. Stel metrieken vast om de tekenen van quiet quitting te volgen, zoals verminderde productiviteit en betrokkenheid.
- Investeer in leiderschapsontwikkeling. Zorg dat managers de juiste vaardigheden hebben om teams te motiveren en betrokken te houden.
Benieuwd naar de volledige blog? Lees dan hier verder.
Meer artikelen van YNNO B.V.
Basiscursus WorkPlace Management krijgt rapportcijfer 8
zondag 24 december
De Basiscursus WorkPlace Management is met het rapportcijfer 8 goed gewaardeerd door de cursisten. Wil jij 2025 goed beginnen? ...
Draaijer Groep en HEYDAY slaan handen ineen
zaterdag 23 december
Per 1 januari 2025 voegen HEYDAY en Draaijer Groep de directies samen. De nieuwe algemeen directeur Danny van Rossum (foto): ...