Het eerste energieneutrale rijkskantoor van Nederland
Joris de Schepper staat als kwartiermaker bij de Dienst Justitiële Inrichtingen voor de uitdaging om van het Herman Gorter-complex in Utrecht het eerste energie-neutrale rijkskantoor van Nederland te maken.
Tijdens de vierde Round Table van de Duurzame Impactmakers spreekt Joris, die daarnaast als Expert bij Smart WorkPlace is aangesloten, over deze uitdaging "Bij deze uitdaging heb ik de eer om het kantoor te voorzien van een circulaire inrichting en een zo duurzaam mogelijke dienstverlening.”
Circulaire werkplekken
Een circulaire werkplek maken, waar begin je dan? Gemakzucht is een valkuil geeft Joris aan. “Als je nu werkplekken circulair wilt maken en wilt re-usen en refusen moet je harder nadenken, je bewust meer verdiepen in duurzaamheidsbegrippen in brochures en het logistiek proces dat ervoor nodig is helemaal gaan organiseren.” Daar staat volgens hem echter ook iets tegenover: “Het geeft meer energie als het eenmaal gelukt is.”
Maar dit roept ook vragen op. “Is het de markt die het moet bepalen of producten circulair zijn of is het de inkoop die zegt: ik koop alleen maar producten in als het voldoet aan bepaalde circulariteitscriteria? Dat is interessant om twee redenen: enerzijds wordt de inkoop gevoed vanuit de markt, waarbij de inkoop vaak de mogelijkheden niet kent. En anderzijds bepalen grote overheidspartijen als RVO, DJI en FMHaaglanden mede door hun inkoopbeleid wat de markt doet.”
Circulair gedrag
Een circulair kantoor is niet het einde van de lijn, ook de medewerkers dragen bij aan circulariteit op de werkplek. “Je ziet enerzijds allerlei campagnes om bewustzijns te triggeren en gedrag te veranderen. Anderzijds gaat het ook om het faciliteren van, zoals bij deze Round Table die aan een circulaire tafel plaatsvindt. Daarnaast zie ik bij Inkoop een ‘nieuw normaal’ ontstaan vanuit het bewustzijn dat een andere – circulaire – inkoop mogelijk is.”
“Het is ook daarom belangrijk dat je circulariteit bespreekbaar maakt in je organisatie. Ik pleit er zelfs voor om het mee te nemen in personeelsgesprekken en medewerkers te vragen hoe duurzaam ze zijn en wat ze kunnen bijdragen in hun rol als teammanager, inkoper of productiemedewerker. Als je het bespreekbaar maakt, worden mensen zich er bewust van en gaan ze er ook naar handelen.”
"Als we circulariteit vanuit de overheid niet opleggen, blijven we afhankelijk van intrinsiek gemotiveerde frontrunners, die de urgentie inzien."
Bekijk het volledige Round Table verslag hier.
Een bordspel om een teamdynamiek te verbeteren
maandag 10 januari
Bjièn, aanbieder van oplossingen voor bewustwording en inclusie van neurodiversiteit voor bedrijven, lanceert vandaag ...
Oproep tot actie tijdens Sustainability Day
maandag 10 januari
Krachtig leiderschap essentieel voor sociale en ecologische verduurzaming: ISS organiseert Sustainability Day op 4 februari ...