Hoe ISS circulariteit mogelijk maakt

Hoe ISS circulariteit mogelijk maakt

Circulariteit is een hot topic, maar hoe zorg je voor een volledig circulaire markt in 2050? Esther ter Braak, Sustainable & Zero Waste Manager bij ISS Nederland vertelt over de acties en visie van ISS.

Tijdens de vierde Round Table Duurzame Impactmakers sprak Esther over wat circulariteit voor ISS betekent. Esther ter Braak stelt dat circulariteit bij ISS niet echt een doel op zich is, maar wel een manier om de klimaatimpact naar beneden te krijgen. Door circulair inkopen worden minder nieuwe grondstoffen gebruikt, wordt minder land gebruikt en wordt minder CO2 uitgestoten.

De voedselketen

Bij de tweede stelling van de Round Table wordt ingezoomd op de voedselketen: Facility management kan veel meer doen om de voedselketen verder te verduurzamen. Esther trapt af en bevestigt daarbij de stelling: “We zijn er nog lang niet, ook niet bij ISS. Zo werken we hard om voedselverspilling tegen te gaan en zitten we midden in een eiwittransitie, de overgang van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Met die transitie kunnen we grote impact maken omdat bijna 50 procent van onze CO2-uitstoot in scope 3 te herleiden is naar food service. Tegelijkertijd zitten er ook uitdagingen in: de klanten en de gasten mee krijgen, maar ook onze eigen staf meekrijgen, want zij moeten met lekkere plantaardige eiwitten het vlees laten vergeten. Bij dat alles is mindset en communicatie via storytelling essentieel zodat mensen stap voor stap bewust worden van wat ze eten. Daarnaast kunnen we kijken naar circulaire grondstoffen als koffiedrab, oesterzwammen en sinaasappelschillen.”

Waarom levert ISS nu dan nog vlees?  “We willen in drie jaar naar 80 procent plant-based gerechten. Op weg daarnaartoe hebben we achter de schermen al veel producten gesaneerd. Ook is de kaart aangepast omdat de koks meer plant-based recepturen hebben. Tegelijkertijd merken we ook in klantgesprekken dat ze het kroketje nog niet willen missen. Wel zijn er al een paar opdrachtgevers die plant-based als standaard aanbod willen met vlees als optie. Als ISS willen we overigens niet communiceren of iets vegan of vega is, maar vooral dat het een lekker broodje is.”

Gaat het genoeg zijn?

Of het allemaal voldoende is, zal nog moeten blijken. De laatste stelling draagt twijfel in zich en daagt de deelnemers uit: De markt is nog lang niet circulair. "Het gaat niet lukken om in 2050 volledig circulair te zijn". Esther benadrukt het belang van tussendoelen. “Als die meetmomenten namelijk aantonen dat het te langzaam gaat en dat je het einddoel niet gaat halen kun je alsnog ingrijpen en het indien nodig alsnog opleggen.” Want, zo benadrukt ze, er zijn voldoende wegen die hierbij naar Rome leiden: “Je kunt efficiënter gaan werken, je kunt anders met grondstoffen omgaan en je kunt proberen belemmeringen weg te halen. Een belangrijke daarbij is dat beslissingen gemaakt worden vanuit een financieel oogpunt. Met name de zichtbare kosten en opbrengsten voor de aandeelhouders. Zonder de werkelijke klimaat- en social kosten inzichtelijk te maken."

Bekijk het volledige Round Table verslag hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven