Wel of niet de thermostaat omlaag?
Energiebesparing raakt vrijwel iedereen, ook de overheid. Tijdens de City Table in Groningen bespraken diverse gemeentes hun aanpak onder wie Anja de Bruijn, Afdelingsmanager Facilitaire Zaken bij gemeente Haarlem. Sinds kort is gemeente Haarlem partner bij Smart WorkPlace.
De groep spreekt over de verschillende spanningsvelden die de energiebesparing omvatten. Zo komt de volgende vraag aan bod: Ga je met het twee graden lager zetten van de thermostaat je energielasten zo verlagen dat je er profijt van hebt? Of ga je de vitaliteit van je medewerkers zo schaden dat je de productie van die medewerkers verlaagt? Zodat je per saldo meer schade hebt dan profijt. Deze discussie is een van de belangrijkste redenen dat sommige gemeenten pas in december een beslissing nemen over het wel of niet lager zetten van de thermostaat.
Haarlem heeft in het voorjaar van 2022 wel gekozen om de temperatuur te verlagen, vertelt Anja de Bruijn. “Bij ons staat de thermostaat al sinds Pasen op 19 graden. Daarnaast zijn we in de zomer minder gaan koelen. Medewerkers hadden het daardoor soms koud, maar veel kwam ook door gedrag zoals ramen open zetten. Vandaar dat we er veel over communiceren, via informatieplatforms en via managers.” De doortastendheid van Haarlem past ook in een ontwikkeling van de afgelopen jaren, zegt De Bruijn: “Niet alleen heette het vorige coalitieprogramma ‘Duurzaam doen’ en het huidige ‘Doen’, maar we zetten ook al jaren goed in op duurzaamheid, circulariteit en CO2-reductie.”
Biedt energiebesparing kansen voor het hybride werken?
Volgens de tweede stelling zorgen de hoge energielasten van de gemeente ervoor dat mensen meer thuis moeten gaan werken. Dit levert niet alleen kansen op bij het inleveren van vierkante meters, maar ook voor
het hybride werken. Zo zien sommige gemeentes aanwezigheidsgraden van rond de 30 procent omdat een groot deel thuis werkt. De Bruijn haakt er meteen op in: “Ik geloof niet in het omgekeerde, namelijk dat mensen naar kantoor komen omdat thuis de energielasten zo hoog zijn. Bovendien wordt een eventueel voordeel daarvan alweer opgeheven door de stijgende benzineprijzen voor de reis naar kantoor.”
Burger betrekken bij oplossingen
In de derde stelling van de City Table draait het er om de burger te betrekken bij oplossingen die gemeentes bedenken. Het is namelijk belangrijk dat energiebesparing door de gemeente niet alleen gaat over het stadhuis. Je hebt het dan ook over openbare verlichting, iets wat elke burger raakt. De Bruijn ziet daarbij wel een taak voor de ambtenaren: “Ik vind dat je als ambtenaar je wel politiek en intern bewust moet zijn om er steeds mee bezig te zijn. Daarom moet je bijvoorbeeld nadenken of bepaalde lampen wel altijd moeten branden en moet je weten dat zulke zaken goed gecontroleerd worden.”
De Bruijn ziet in de hele discussie de gedragscomponent als belangrijke sleutel voor succes. Daarnaast ziet ze dat veel gemeenten zich niet alleen bewust zijn van het belang van energiebesparing maar ook van het feit dat ze werken met gemeenschapsgeld.
Benieuwd naar meer van deze discussies? Lees het hele City Table verslag hier
De onderschatte waarde van vergaderingen
dinsdag 19 december
Vergaderingen zijn veel meer dan momenten van overleg: ze vormen een spiegel van de cultuur binnen jouw organisatie. In ...
Duurzaam aanbesteden in de facilitaire sector: het kan!
dinsdag 19 december
We hebben de mond vol over duurzaamheid. In de praktijk blijkt duurzaam opereren een stuk weerbarstiger, concluderen deelnemers ...