Smart networks en de ‘place to be’

 

Smart networks en de ‘place to be’

In haar eerste blog ging Smart WorkPlace expert Charlotte Extercatte van AmbassadorWise in op het verschil tussen een Smart Workplace en het Smart Network. In haar tweede blog behandelt ze de ‘place to be’.

Zojuist kwam ik uit mijn zoveelste online seminar: Glimmende presentator, prima sprekers, de genoodzaakte ‘interactie via de chat’ en leuk afgewisseld met een filmelement en een korte breakout. Het was een hele toer om dit event op te tuigen – dagenlange voorbereiding, groot team achter de schermen en vele euro’s verder.

Het event was een goede poging om iets wat normaliter offline gebeurde nu in een social distanced context toch nog doorgang te kunnen laten vinden. En het dan nog zo te brengen dat het enige afwisseling had met de monotone Zoombie-afspraken van deze tijd. Het doel van de bijeenkomst was om ondernemers te inspireren om meer te gaan innoveren. Het was een goed vermaak en de show zat goed in elkaar. Het aantal views stond op 157, toen de show eindigde. Dit was mogelijk niet de Place to Be. Bij mij riep dit de vraag op: heeft dit event bijgedragen aan meer innovatie? En stond de investering dan in verhouding tot de output?   

Innoveren in de Nieuwe Economie gaat per definitie over nieuwe verbindingen leggen tussen mensen. In arena’s waar je offline met elkaar kunt schakelen, is ruimte voor toevallige ontmoetingen of relevant toeval. Inzichten die beter worden door andermans inzichten te combineren. Het wordt briljant uitgelegd in dit korte filmpje van Steve Johnson.

Daaruit leren we ook: Smart Networks waren er vroeger al, in de koffiehuizen of de gelagkamers na de kerkdienst. Dit waren de ‘places to be’. En daar was een kop koffie genoeg om tot vernieuwing te komen. 

Die Places to Be zijn er nog steeds. Eén van onze opdrachtgevers had tien jaar geleden een hoge ambitie om de organisatie duurzamer, gezonder en innovatiever te maken: Albron. Men begon met een nieuwe visie op de toekomst. Ze versterkten de beleving in lijn met deze visie, onder meer door de inzet van de ambassadeurs. Een slim netwerk van betrokken collega’s dat met elkaar oplossingen bedacht en realiseerde voor die ambitie. Het begon met een discussie over de Mars bij de kassa: niet duurzaam, niet gezond, maar wel een cashcow. Al vrij snel verdween deze praktisch uit het assortiment. Vele mooie projecten ontstonden in deze bruisende sfeer. Met als absoluut hoogtepunt – na zeven jaar – een fantastisch initiatief: The Green House Restaurant. Een levendige ontmoetingsplek met een ultiem verhaal op een bijzondere plek.

Wat maakt dit een Place to Be? Het restaurant is een uniek circulair concept in een demontabel gebouw. De totstandkoming van de plek is het resultaat van een smart network van partijen. Deze plek brengt verder ook een nieuw publiek met zich mee. Het is een plek om te ontdekken en te experimenteren met vernieuwing en om klanten en potentiële klanten te laten zien hoe hun concept voor de toekomst kan werken. Het is letterlijk een plek waar de toekomst wordt geleefd en waar mensen zich een voorstelling kunnen maken hoe die er uit kan zien. Dat nemen ze mee naar huis en daar kunnen zij verder werken aan hun eigen stukje toekomst.

Omdat een inspirerende omgeving innovatie bij onze ambassadeurs versnelt, namen we in de afgelopen jaren talloze relaties mee naar The Green House. Wij noemen dat in onze AmbassadorWise aanpak ‘het maken van ruimte voor verandering’. Dat kan figuurlijk, bijvoorbeeld door de juiste governance, maar ook letterlijk: in je omgeving. 

Met opdrachtgevers uit de bouw keken we uit de ramen naar de gebouwde omgeving: hoe zou dit eruit zien als we twintig jaar verder zijn? Wat doe jij dan? Wie heb je daarbij nodig? Met een grote producent uit de food industry keken we naar de menukaart: als dit de toekomst is, waar ga jij dan mee stoppen? En wat komt daarvoor in de plaats? Een overheidsteam uit de energietransitie vond zichzelf opnieuw uit door zich te realiseren dat iedereen een eigen rol heeft in een transitie, zoals dat ook in een restaurant het geval is. Met ruimte voor vallen en opstaan.

Wat gebeurt bij The Green House Restaurant in Utrecht, gebeurt op een aantal plekken in Nederland. Unieke experiences die de geest verruimen en de ontmoeting stimuleren. Dat kun je niet scripten, maar het gebeurt elke keer weer als we onze opdrachtgevers in zo’n ‘experience’ bij elkaar brengen.

De vorige blog beschreef het verschil tussen een Smart Workplace en het Smart Network. Het was vooral bedoeld als pleidooi voor het anders benutten van onze facilities in en straks na deze onrustige corona-tijden. Daarin gaven we de voorzet om anders te kijken naar een Workplace en vooral naar wat de mensen die samen de organisatie vormen nodig hebben. Deze blog geeft een concreet voorbeeld van hoe zo’n andere ‘place’ er uit ziet.

Juist in deze tijd is het belangrijk dat je elkaar kan blijven ontmoeten. Soms mag het echt even niet, maar er kan meer dan we denken. Want wat de online shows ons leren – ondanks alle beperkingen – is dat er vele vormen te vinden zijn om het gesprek op een hoger niveau te tillen. Laten we met elkaar verder bouwen aan zulke ‘Places to Be’ – of het nou een studio is, een restaurant, een bos of een museum. Places to Be: dat is waar de toekomst ligt voor de organisaties en waar de slimme netwerken optimaal worden benut. Dat is waar Smart Workplaces ook echt smart zijn. 

Lees hier meer over de tien succesfactoren en de kracht van slimme netwerken van ambassadeurs voor het toekomstbestendig maken van organisaties. In 2021 start AmbassadorWise de Fasttrack FastForwardto2030 met inspiratiesessies op drie van deze Places to Be.

Delen:

Meer nieuws

Circulaire hotspot op Schiphol Trade Park

Circulaire hotspot op Schiphol Trade Park

vrijdag 21 februari

Op deze locatie wordt gewerkt aan innovatie, duurzaamheid en samenwerking, om de toekomst vorm te geven. Dit is New Terra, ...

Lees meer

SWP Magazine #14: Lees hem hier

SWP Magazine #14: Lees hem hier

donderdag 20 februari

De 14e editie van het SWP Magazine is uit! Met praktische info over de samenwerking en het vormgeven van de toekomstbestendige ...

Lees meer

ISS Sustainability Day: de urgentie van duurzaamheid

ISS Sustainability Day: de urgentie van duurzaamheid

donderdag 20 februari

Door verantwoordelijkheid te nemen en lef te tonen komen ecologische en sociale transities dichterbij. Maar de sleutel voor ...

Lees meer

Gezonder naar werk met Health2Work op de WorkPlace Xperience

Gezonder naar werk met Health2Work op de WorkPlace Xperience

donderdag 20 februari

Gezonde, vitale en gelukkige medewerkers, daar zet Health2Work zich voor in. Hoe ze dat doen laten ze zien tijdens de WorkPlace ...

Lees meer

Studiereis ‘Campussen, innovatiedistricten en start-up hubs’

Studiereis ‘Campussen, innovatiedistricten en start-up ...

woensdag 19 februari

Na vier succesvolle eerdere edities, organiseren Bt en Twynstra Gudde op woensdag 2 en donderdag 3 april 2025 een nieuwe, ...

Lees meer

Vergaderen zoals het bedoeld is: efficiënt, duurzaam en zonder verspilling

Vergaderen zoals het bedoeld is: efficiënt, duurzaam en ...

woensdag 19 februari

In het e-zine 'sociale duurzaamheid' kon een onderwerp niet missen: vergaderen. Vergaderen staat zo centraal op kantoor ...

Lees meer

Doe mee aan de Workplace Vitality Conference 2025

Doe mee aan de Workplace Vitality Conference 2025

dinsdag 18 februari

Wil je ontdekken hoe je je verouderde systemen kunt uitdagen door inclusieve, wetenschappelijk onderbouwde oplossingen te ...

Lees meer

<span data-olk-copy-source='MessageBody'>Workplaced sluit zich aan bij Smart WorkPlace</span>

Workplaced sluit zich aan bij Smart WorkPlace

dinsdag 18 februari

Workplaced voegt zich bij Smart WorkPlace met een duidelijke missie: we nemen de onzekerheid uit het debat over de terugkeer ...

Lees meer

De koffie-industrie kent een nieuwe standaard

De koffie-industrie kent een nieuwe standaard

maandag 17 februari

Al jarenlang staat een ding centraal op kantoor, het kopje koffie. Ditzelfde kopje koffie is echter ook al sinds jaar en ...

Lees meer

Duurzaam ontwerpen: een integrale aanpak

Duurzaam ontwerpen: een integrale aanpak

donderdag 13 februari

Duurzaamheid betekent voor iedereen iets anders, maar één ding is zeker: steeds meer organisaties willen een ...

Lees meer

<span data-olk-copy-source='MessageBody'>HR en AI komen samen</span> om burnout te voorspellen

HR en AI komen samen om burnout te voorspellen

donderdag 13 februari

Een burn-out kost een werkgever gemiddeld €100.000 per langdurig uitgevallen medewerker. Toch ontbreekt bij veel bedrijven ...

Lees meer

Ontdek de Xpert Tour op de WPX 2025

Ontdek de Xpert Tour op de WPX 2025

woensdag 12 februari

In dit artikel lichten we een van de werkvormen uit tijdens de WorkPlace Xperience 2025: de Xpert Tour, een inspirerende ...

Lees meer

Essentie van integrale businesscases (deel 1)

Essentie van integrale businesscases (deel 1)

dinsdag 11 februari

In SWP Magazine 12 (November 2023) publiceerden Theo van der Voordt en Jan Gerard Hoendervanger een theoretisch model voor ...

Lees meer

Gemeente Heemskerk: een huis voor iedereen

Gemeente Heemskerk: een huis voor iedereen

maandag 10 februari

Bij het ontwikkelen van de hybride werkomgeving waar samenwerken, ontmoeten en verbinden centraal staat, werken de gemeente ...

Lees meer

De registratie voor de WorkPlace Xperience 2025 is geopend!

De registratie voor de WorkPlace Xperience 2025 is geopend!

vrijdag 7 februari

Op 15 & 16 april 2025 zetten we in de Van Nelle fabriek opnieuw stappen naar een gezonde en gelukkige werkomgeving tijdens ...

Lees meer

E-zine 'Sociale Duurzaamheid'

E-zine 'Sociale Duurzaamheid'

donderdag 6 februari

In dit digitale magazine duiken we in de wereld van duurzaamheid en leggen de verbinding met de mens en de werkplek. Een ...

Lees meer

Samen elektrificeren met concrete praktijkoplossingen

Samen elektrificeren met concrete praktijkoplossingen

donderdag 6 februari

Op dinsdag 18 en woensdag 19 maart vindt het tweejaarlijkse ABB Update Event plaats in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. ...

Lees meer

Een hoge lat leggen voor duurzaamheid

Een hoge lat leggen voor duurzaamheid

woensdag 5 februari

Een hoge focus op duurzaamheid en innovatie, terwijl schoonmaakpersoneel met zorg werd overgenomen. Daarin was schoonmaakorganisatie ...

Lees meer

Voldoet jouw vastgoed aan de geldende wet- en regelgeving?

Voldoet jouw vastgoed aan de geldende wet- en regelgeving?

woensdag 5 februari

Hoe waarborg je de veiligheid van de medewerkers en bezoekers in je gebouw? Een vraag waar veel bedrijven mee worstelen, ...

Lees meer

De zes typische profielen van hybride werkers

De zes typische profielen van hybride werkers

dinsdag 4 februari

Hybride werkers kunnen worden onderverdeeld in zes verschillende profielen. Dat blijkt uit data van het Center for People ...

Lees meer

Terug naar boven