Waarde toevoegen met leefkrachtige omgeving
Hoe voeg je waarde toe voor medewerker, organisatie en haar klanten door een leefkrachtige omgeving? Daarover spreken Bart In 't Velt en Nick Lettink tijdens het webinar ‘Is vastgoed de sleutel voor wellbeing?’.
In ’t Velt benadrukt dat ‘leefkracht’ meer is dan vitaliteit en gezondheid. “Het draait er bij het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van mensen heel erg om dat mensen bewuste en onbewuste keuzes maken vanuit de werkomgeving. En dat is maatwerk. Want elke locatie van Menzis heeft zijn eigen cultuur en type medewerker.” Lettink vult aan: “Een gezonde omgeving gaat uit van diversiteit aan medewerkers met een breed aanbod met voor iedereen op zijn eigen niveau wat wils. En met niet alleen aandacht voor beweging, maar ook voor ontspanning en de sociale context. Bij dat laatste maken we ook gebruik van voorbeeldgedrag. Als een groot deel van de mensen de trap pakt in plaats van de lift, volgt de rest vaak vanzelf.”
Het is echter uiteindelijk het gedrag dat het succes bepaalt. Lettink: “Daarbij kun je een mooie tweedeling maken. Enerzijds heb je elementen die je kunt aanbieden waarbij gedrag geen rol hoeft te spelen: een gezonde werkomgeving met meer natuur, meer daglicht, meer diversiteit, een goed binnenklimaat en duurzame materialen. Daarin zijn we soms heel ver gegaan. Zo vroegen we medewerkers waar ze zich ontspanden. Vervolgens kwamen de sanitaire ruimtes naar voren. Die zijn toen ingericht met ontspannende afbeeldingen. Alles in overleg, zodat het niet een project werd van FM, maar iets wat breed gedragen werd. Anderzijds heb je het gedrag van de mensen in die omgeving, waarbij het gaat om gezond eten en beweging en over ontspannen en sociale normen. Voor dat tweede deel moet je een nieuwe context creëren.”
Door corona gaan mensen veel meer dan voorheen thuiswerken. En dat leidt tot nieuwe uitdagingen. Lettink: “Wat wij heel erg merken is dat mensen op zoek zijn naar balans. We zijn nu doorgeslagen naar thuiswerken en efficiency en mensen hebben soms het gevoel dat ze geen regie meer hebben over hun eigen agenda. Soms sporten ze zelfs minder dan voorheen, omdat het onderscheid tussen werk en privé bij thuiswerken minder scherp is.” In ’t Velt vult aan: “Je hebt het in dit verband ook over het acceptatieniveau van nieuwe normen. Waarbij het normaal is dat iemand overdag ook zijn ontspanning opzoekt.”
Ten aanzien van het mentale deel van leefkracht ziet Lettink corona als versneller van een ontwikkeling die in zijn ogen toch al had moeten plaatsvinden: het regelmatige goede gesprek over hoe het echt met iemand gaat, zowel tussen manager en medewerker als tussen medewerkers onderling. “In dat verband is het ook goed om het duidelijk over de balans en de normen te hebben.” In ’t Velt: “Inmiddels is namelijk ook uit onderzoek gebleken dat mensen thuis vaak harder werken omdat ze het gevoel hebben dat ze moeten compenseren.”
Het succes van de leefkracht-aanpak van Menzis zit volgens In ’t Velt in het zware begeleidingstraject: “Iedereen heeft er kennis van kunnen nemen en heeft handvaten gekregen om zich op een goede manier te bewegen in de werkomgeving. Ook was er al een cultuur waarin deels thuiswerken werd geaccepteerd. Door al die factoren konden we tijdens corona meteen doorschakelen.”
Het webinar ‘Is vastgoed de sleutel voor wellbeing?’ vindt plaats op woensdag 7 oktober en wordt georganiseerd door CoreNet Global Benelux Chapter en Smart WorkPlace. Inschrijven kan hier.
Basiscursus WorkPlace Management krijgt rapportcijfer 8
zaterdag 23 december
De Basiscursus WorkPlace Management is met het rapportcijfer 8 goed gewaardeerd door de cursisten. Wil jij 2025 goed beginnen? ...
De top 5 best gelezen artikelen van 2024
zaterdag 23 december
De meest gelezen artikelen van 2024 zijn bekend! Benieuwd naar welke artikelen je dit jaar niet mocht missen? Bekijk ze ...