‘Met een nieuwerwetse HR functietitel verdien je meer (en heb je ook andere verantwoordelijkheden)’

‘Met een nieuwerwetse HR functietitel verdien je meer (en heb je ook andere verantwoordelijkheden)’

De rol van HR verandert. Daarbij gaat het zowel over de functietitel als over de verantwoordelijkheden, de vaardigheden en zelfs het salaris. Marco Hendrikse schreef er op het netwerk HRBase onderstaande blog over.

Eerder schreef ik hier een blog over de veranderende rol van HR, en haar glorieuze toekomst. Ik citeerde toen ook Laslo Bock die, toen hij als HR-directeur in dienst kwam van Google, de naam van HR veranderde in People Operations. Dat zou meer recht doen aan de (veranderende) taken en werkzaamheden van de afdeling HR.

Die veranderende rol van HR uit zich in nieuwe functietitels. Maar het is niet alleen de functietitel die verandert. De verandering is ook zichtbaar in andere verantwoordelijkheden, vaardigheden en zelfs salaris.

Analyse salarisdata

Dit blijkt uit een analyse van salarisdata op Linkedin, Glassdoor en Ziprecruiter door Phil Strazzulla. Zo verdient volgens de analyse een CHRO gemiddeld 118.000 dollar op jaarbasis. Een Chief People Officer verdient echter 22 procent meer en krijgt jaarlijks gemiddeld 147.000 dollar bijgeschreven op de bankrekening.

Een Vice President op People Operations krijgt bijna 112.000 dollar op jaarbasis. De ‘ouderwetse’ HR-directeur moet het met 16.000 dollar minder doen.

Een Manager of People Operations krijgt ruim 82.000 dollar, terwijl de traditionele evenknie, de HR manager, bijna 10.000 dollar minder verdient.

‘Met een nieuwerwetse HR functietitel verdien je meer (en heb je ook andere verantwoordelijkheden)’

People en operations

Natuurlijk is het de vraag of deze functies überhaupt vergeleken mogen worden met elkaar. Echter, feit blijft dat zodra de woorden ‘people’ en ‘operations’ in de functietitel voorkomen, het salaris significant stijgt.

Andere verantwoordelijkheden

Strazzulla ziet in vacatures echt een verschuiving in verantwoordelijkheden. Zo is een CHRO vaak verantwoordelijk voor compliance met bedrijfsbeleid, de coördinatie van training- en ontwikkelprogramma’s en recruitment. De Chief People Officer houdt zich veel meer bezig met het verhogen van de medewerkerbetrokkenheid, het ontwikkelen van de organisatiecultuur en het alignen van het personeelsbeleid met de bedrijfsdoelstellingen. Ook de functie-eisen voor beide functies zijn anders: de CPO moet goede analytische vaardigheden hebben en verstand van de business, terwijl voor de CHRO bijvoorbeeld projectmanagementvaardigheden belangrijk zijn.

Meer verdienen? 

Wil je dus meer gaan verdienen als HR-professional, dan zul je met deze nieuwe realiteit rekening moeten houden en je daaraan aan moeten passen. En bij het zoeken naar vacatures natuurlijk alert zijn op ‘nieuwerwetse’ functietitels, met lekker veel OPS en people erin….

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven