Plastic verpakking verdwijnt uit bedrijfsrestaurant en catering

Wie ergert zich niet aan die hoeveelheid plastic verpakkingen in het bedrijfsrestaurant of de catering? Goed nieuws, want de circulaire alternatieven daarvoor komen nu snel op de markt.

Een aantal van deze alternatieven is in de prijzen gevallen van de Innovatie Prijs van The New Plastics Economy. Dat is een ambitieus, drie jaar durend initiatief om vaart te zetten achter alternatieven voor de huidige kunststoffen, gemaakt van fossiele bronnen, te beginnen bij verpakkingen.

Zeewier

De elf winnaars van de Innovatie Prijs zijn stuk voor stuk interessante producten en bedrijven – meestal startups – afkomstig uit de hele wereld. Zoals de Indonesische startup Evoware, die een eetbaar alternatief heeft ontwikkeld voor het veelgebruikte plastic zakje. Het bedrijf gebruikt daarvoor zeewier. Dat is niet alleen plantaardig materiaal, dat eetbaar is, maar ook nog eens voedzaam is. Je kunt letterlijk je hamburger eten met verpakking en al. Of wat dacht je van het oplossen van oploskoffie met zakje en al? Met het product van Evoware is dat mogelijk.

'Origami-deksel'

Plastic verpakking verdwijnt uit bedrijfsrestaurant en catering

Een ander mooi voorbeeld is de zogeheten TrioCup, bedacht in de Verenigde Staten. Dit is een papieren wegwerpbeker, die dankzij een origami-achtige techniek het plastic dekseltje overbodig maakt. Het team heeft een 100% composteerbaar materiaal gekozen en werkt aan een alternatief dat ook 100% recycleerbaar is.
En als je denkt dat juist dit soort toevoeging lastig is om uit te vouwen: het blijkt dat het vouwschema snel is uit te voeren; vergelijkbaar met het bevestigen van een deksel op een mok.. De bekers stapelen goed, en hoewel de ruimte-efficiëntie iets lager is dan bij standaard bekers, wordt dit gecompenseerd door geen deksels te gebruiken. De eerste schattingen geven aan dat het potentieel heeft om concurrerend te zijn met conventionele koppen en deksels om te produceren.

Kijk hier voor nog meer winnende circulaire alternatieven voor plastic verpakkingen. 


Bron: New Plastics Economy

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven